Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на Уолстрийт въпреки слабите банкови отчети

Търговията на акции на Уолстрийт стартира във вторник с повишение, тъй като инвеститорите сякаш игнорират слабите финансови отчети на водещи банки като JP Morgan, акцентирайки предимно върху обещанията на властите в Пекин за новите стимулиращи мерки, които да подкрепят забавящата се китайска икономика и респективно глобалния икономически растеж.

Индексът DJIA отвори със слабо повишение от 45 пункта (с 0,2%), но понижението на акциите на JP Morgan, ограничи възходящото движение на индекса на сините чипове и около час след старта на търговията той вече се колебае непосредствено над вчерашното ниво на затваряне. По-рано днес JP Morgan и Wells Fargo представиха по-слаби от очакваното финанси резултати за последното тримесечие на миналата година. В резултат на това акциите на Well Fargo се понижават с 2,5%, а на JP Morgan - с 1,4%.

Това става само ден, след като и Citigroup представи по-слаб отчет, като и трите водещи банкови институции отчетоха спад на приходите от инвестиционни им бизнес при търговията на пазарите с фиксиран доход (на дълговия пазар) и на фондовите борси. Това може да постави под въпрос способността на целия американския банков сектор да се справи със сериозната волатилност и с трусовете на капиталовите пазари през последните месеци на 2018-а година.

Широкият индекс S&P500 обаче нараства с 0,55%, покачвайки малко над нивото от 2600 пункта за пръв път от 17-и декември насам.

Технологичният индекс Nasdaq Composite се повишава с цели 1,5% благодарение на ръст на акциите на Netfix с 5,65%. след като голямата компания за видео стрийминг обяви, че ще увеличи рязко цените на американските си абонати с между 13% и 18%. По този начин най-популярната месечна такса на Netflix вече ще бъде $ 12,99, а не $ 10,99.

Основна подкрепа за днешното позитивно представяне на Уолстрийт оказва инвеститорския оптимизъм в резултат на сигналите, че  властите в Пекин ще предприемат серия стимулиращи мерки, за да се противопоставят на отслабващата китайска икономика в резултат на търговската война със САЩ. Китайската народна банка обеща да увеличи усилията си в подкрепа на икономиката чрез подобрение на възможността за кредити на малките по размер компании в страната, докато от Министерството на финансите се ангажираха с данъчни съкращения и рязко увеличаване на разходите за инфраструктура. Тези обещания от страна на властите в Пекин идва само ден, след като втората по сила световна икономика отчете шокиращ спад на вноса и износа през декември, което подсили опасенията за по-сериозно отслабване на китайския икономически растеж.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна