Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната история на последния български екзарх

БНР Новини
Георги Мъндев, доц. Дилян Николчев и Румен Леонидов (отляво надясно)
Снимка: Емил Николов

Какво знаем и какво се премълчава за екзарх Стефан? Той е високообразован духовен деятел, бил е специализант в  Богословския факултет на Женева, където е слушал лекции по омилетика – науката за църковно красноречие. Знаем, че е завършил философия във Фрибургския университет и става доктор по философия. Учил е и литература, защитава докторат, а темата на дисертацията му е „За богомилите и презвитер Козма“.
Днес в общественото ни съзнание името му най-вече битува с това, че през 1943 г. заедно с митрополит Кирил Пловдивски стават най-ярките изразители на църковното несъгласие българските евреи да бъдат депортирани в нацистките концлагери.
Но какво все още се премълчава в житието на тази противоречива историческа личност? Че е бил масон с висок ранг във Великата обединена ложа на Англия, че е ратник за икуменизма – движението за сливане на всички християнски църкви в една.
Премълчава се също, че той е един от основателите на „най-малко фашистката“ организация Всебългарски съюзъ „Отецъ Паисий“. Че през 1941 г. след установяване на българско управление в Македония, в Скопие се открива клон на тази организация и за председател е избран Негово Високопреподобие архимандрит Стефан, протосингел на Скопско-Велешката епархия.
Какви са били контактите на Стефан с царското обкръжение в двореца на Борис III, споделял ли е или не прогерманска му ориентация. Защо заминава за Женева като убеден русофил, но там става и англофил, дори сътрудничи на френския генерален щаб? Каква е ролята на екзарх Стефан в едно от най-големите предателства на БКП, под чието внушение през 1945 г. Цариградската  патриаршия сваля схизмата над БПЦ и признава нейната самостоятелност? Защо заминава за Москва и иска среща със Сталин? Защо в Кремъл е решено да бъде издигнат за патриарх на БПЦ, но вместо това е арестуван и изпратен на заточение?
Отговорите – от доц. Дилян Николчев, Георги Мъндев и проф. Николай Алтънков.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени