Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на САЩ обеща „ненадмината“ противоракетна отбрана

Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори в Пентагона.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп обеща, че САЩ ще създадат „ненадмината и несравнима“ система за противоракетна отбрана, предаде БТА.

Той заяви в реч в Пентагона, че Вашингтон ще направи всичко необходимо да гарантира, че „можем да засечем и унищожим всяка ракета, изстреляна срещу САЩ навсякъде и по всяко време".

Тази система по думите му ще помогне на САЩ да се защитят от модерните свръхзвукови и крилати ракети на съперници и противници.

„Космосът е новото пространство за водене на война“, заяви Тръмп и добави, че няма да се задоволи с „нищо по-малко от най-ефективна и най-високотехнологична система за противоракетна отбрана“.

Той не спомена Русия, Китай или Северна Корея в близо 20-минутното си слово. Но новата стратегия показва ясно, че планът на Пентагона за базирана в Космоса система за противоракетна отбрана цели защита от съществуващите заплахи от Северна Корея и Иран и противодействие на високотехнологичните оръжейни системи, които развиват Русия и Китай, отбеляза АП.

Това е първото преразглеждане на доктрината в сферата на противоракетната отбрана от 2010 година. Според плана Пентагонът трябва да разположи отбранителни технологии в Космоса и да използва тези системи, за да засича, проследява и поразява по-бързо насочени срещу САЩ ракети.

Тръмп каза още, че САЩ са изцяло ангажирани с НАТО, но повтори настояването си другите държави-членки да плащат повече за собствената си сигурност.

„Ние ще бъдем с НАТО 100%, но както казах на страните, трябва да правите повече и трябва да плащате", каза Тръмп в речта си в Пентагона.

Неговият коментар дойде след публикация в „Ню Йорк таймс“, че Тръмп е казал, че иска да изтегли САЩ от ключовия западен съюз за сигурност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени