Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гданск се сбогуват с кмета Павел Адамович

Поклонение пред Павел Адамович в European Solidarity Centre
Снимка: European Solidarity Centre

Днес е сбогуването с кмета на Гданск Павел Адамович, който беше убит по време на благотворителен концерт в града.
    

Пред БНР журналистът Боян Станиславски каза, че в момента обществото е разклатено емоционално:

„Обществото е превъзбудено. Това се дължи на общата полска склонност към патос. По-сериозният фактор е новата полска култура, политическа култура донякъде, която се заражда от 2010 г. след смоленската катастрофа. Съдържанието на тази нова култура е постепенното изместване на всякакви политически фактори от публичното пространство, заместването им с емоционални конструкции и фантазии, които разклащат обществото и реално създават качеството на това, което би трябвало да бъде вътрешнополитически процес в държавата. Това, което наблюдаваме след убийството, е поредната кулминация на този фестивал от емоции“.

Според него привържениците на политическия елит срещу правителството се опитва да превърнат този случай в нещо като „техният Смоленск“.

„Този трагичен инцидент сега се експлоатира по такъв начин, че да може да създаде едно ново качество за опозицията, за да може тя да има още по-силни наративи, които няма да са политически, а ще се базират на емоционални изяви. … Всичките емоции, които би трябвало да бъдат вложени в това да се развива един политически живот и култура около това, много лесно се патологизират. За съжаление, и от страна на „Право и справедливост“, и от страна на опозицията намират в това положение нещо удобно за тях. И двете страни при тези условия може да издевателстват емоционално над обществото“, коментира Станиславски в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна