Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Brexit не бива да тревожи българите във Великобритания

Н. Пр. Ема Хопкинс: Инициативата "Посланик за един ден" окуражава момичетата у нас да мечтаят смело

Илияна Йотова: Очаквам някое от момичетата за ден и в кабинета на вицепрезидента

Снимка: БГНЕС

Всички британски посолства се готвят за всякакъв вид сценарии, каза пред БНР Н. Пр. Ема Хопкинс – посланик на Великобритания в София. Тя смята, че ще се постигне сделка в най-добрия контекст за всички. 

Британският посланик увери в интервю за предаването „Хоризонт до обед“, че всички българи, които работят или учат във Великобритания, не трябва да се притесняват, че положението им ще се промени:

„Отношенията ни с България винаги са били добри. Това, което сега очакваме, е да определим кои са силните страни на нашите двустранни отношения и да видим какво ни трябва – по-голямо и разширено сътрудничество в областта на сигурността, сериозно взаимодействие в областта на образованието. Всички български студенти във Великобритания могат да се чувстват напълно сигурни“.

„Посланик за един ден“ е инициатива на Британското посолство, която за пореден път обръща поглед към младите жени в България. Целта е да окуражи момичетата от цялата страна да изразят своите възгледи по значими социални въпроси и да са по-амбициозни към своето собствено бъдеще. Тазгодишната инициатива е по-различна от предишните – момичетата, чиито есета ще бъдат отличени, ще имат възможност да работят едновременно с една жена посланик от включилите се в инициативата и с жена от неправителствения сектор в България.


Инициативата



Н.Пр. Ема Хопкинс посочи, че първоначалната идея е била да се отбележи Международния ден на жената: „Искахме да направим нещо, което да очертае ролята на жената, нейните качества да бъде ръководител. Тази година бихме искали да разширим тази инициатива и да дадем подкрепата си на участието на жените във всякакви сфери от живота, включително в политиката“.

16 години е средната възраст на участничките в конкурса за есе, като някои момичета са от малки населени места. Н.Пр. Хопкинс вярва, че жените могат да променят световната политика.

Н.Пр.Ема Хопкинс, Илияна Йотова, Блага Попчева и Иванка Шалапатова

Вицепрезидентът Илияна Йотова също се включва в инициативата:

„Темата за правата на човека е много голяма тема, която за съжаление в последните години отстъпва на омразата и агресията. Има връщане назад от позиции, които човечеството е извоювало в последните стотина години“.

Йотова коментира и темата за Истанбулската конвенция:

„Тревожи ме факта, че след тази „бурна“ дискусия за един документ, който така и остана  неразбран, имаше заклинания от всички посоки, че ще последват промени в нашето законодателство срещу домашното насилие, защото и сега има текстове, но те са повече пожелателни и очевидно неработещи. Няма никакво движение в тази посока – цялото чудо за 3 дни. Още по-тревожен е фактът, че и сега около празници имаше такива случаи на домашно насилие, които завършиха със смърт. Ужасяващо е, че свикнахме с тези новини“.

Йотова очаква някое от момичетата на стаж и в нейния кабинет.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна