Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Социолози предложиха лицензиране на агенциите, които провеждат екзит пол в изборния ден

Първан Симеонов (л), Диана Янкулова и Цветозар Томов (д) в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

Диана Саватева от ГЕРБ коментира пред БНР, че е получила предложението в изборния ден да могат да се съобщават данни от екзит пол, още в началото на работата на 44-ото Народно събрание.

„Когато започна работата по промените в Избирателния кодекс, реших че трябва да го обсъдя с колеги. Запознах с моята идея другите народни представители от ГЕРБ - Бургас и те я подкрепиха. Вносители сме всички народни представители от тази политическа партия, които са от Бургас. С тази промяна се опитваме да дадем знак, че, когато има разумно предложение от някаква общност, в случая медиите, народните представители припознават това предложение и го предлагат“.

За предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“  това посочи, че се променят три текста - за оповестяване на резултати в изборния ден, за оповестяване на изследвания в деня за размисъл и елиминиране на глобите, предвидени в закона:

„Живеем в едно информационно общество, което ни налага други изисквания, други темпове. Колкото и да се опитваме да се правим, че не ги забелязваме, тези нови норми ни диктуват друг тип поведение. Нелегалната и легалната информация делят едно пространство! Колкото повече заеме едната, толкова по-малко място остава за другата. Според мен, изсветляването на тази информация ще е в полза на всички“.

Социологът Първан Симеонов коментира, че:

„Галъп интернешънъл" няма нищо против тази забрана да отпадне, още повече, че тогава всеки ще стои с лицето си и ще носи отговорност, когато греши или когато, не дай Боже се опитва други неща да прави“.

Той обаче изрази и опасения, че забраната е въведена, тъй като се предполага, че трябва да бъде оставен да направи своя избор със сърцето и разума си, а не със своята пресметливост и неговият вот не би трябва да бъде повлияван.

„При открехната врата текат всякакви ментета, а тук как гарантираме, че няма да ги има? Тука, според мен, трябва да се мисли много отдалече да бъдат ясно обозначени агенциите, които правят екзит полове за коя медия работят или за коя партия работят. Може би това да стане част от самата разяснителна кампания преди изборните, за да знаят хората какво да гледат и какво да не гледат“

Голяма част от медиите, търсейки новината и първенстваща позиция всъщност са отговорни за течовете, а не социологическите агенции, каза още той. Според Симеонов, оповестяването на данни със сигурност ще влияе на хода на изборния ден:

„А какво стана местните избори, където 10 гласа могат да повлияят? Там екзит полът всъщност може да се окаже атомно оръжие. В един момент, на местни избори, на база пренебрежимо малки величини, могат да се излъчват съобщения, които да имат много сериозни последствия“.

Социологът Цветозар Томов обясни, че точността на наблюдението зависи много обема на извадката и сериозен екзит пол „трябва да събере петцифрено число вотове - 10000 е ориентировъчно – много повече, отколкото при стандартните допитвания“. Допитванията пък трябва да бъдат направени в голям брой секции на различни населени места

„Забраната може да отпадне и това може да се окаже добре, ако наистина не възникне поток от фейк- новини в изборния ден в резултат на нея. За да не възникне такъв, трябва да има някаква процедура на лицензиране на агенциите, които правят екзит пол. В момента има процедура на регистрация в ЦИК, която е чисто формална. Ако не се въведе някаква подобна практика, отмяната на забраната ще увеличи шансовете на мошеника да се конкурира с сериозния изследовател“.

И в момента няма агенция, която да правя екзит пол и нейните данни да не изтичат някъде, но имената на партиите се заместват с евфемизми, отчете Томов:

„Въпросът е да заменим нелегалното знание, което сега функционира в публичното пространство, с легално знание, което да бъде по някакъв начин контролирано относно неговата достоверност. Това е целта! Няма електорат, който гласува, без да знае накъде вървят изборите, още повече, че сме го залели с предизборни проучвания и преди това“.

Тази промяна може да доведе до по-лошо, ако не е придружена от внимателно обмислен режим на лицензиране на агенциите, които правят екзит пол проучвания.

„Има и още един проблем - в самото европейско законодателство е предвидено резултатите от европейските избори да се обявяват, след като приключи гласуването във всички европейски страни“, предупреди Томов.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.