Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Предстоящите днес в Москва преговори между руския президент Владимир Путин и японския премиер Шиндзо Абе за мирен договор и за статута на Курилските острови са основна тема на печата в двете страни. Русия и Япония нямат вече над 70 години мирен договор заради спор за територии, завзети от съветските войски в края на Втората световна война и наричани в Русия Южни Курилски острови, а в Япония - Северни територии.

Според японски медии администрацията на Абе разчита да постигне споразумение за мирен договор през юни в Осака, където двамата лидери ще пристигнат за форум на Г-20.

В Русия идеята за отстъпване на островите не се харесва, пише Ведомости.

Вестник Guardian обръща внимание на изказването на премиера на Великобритания Тереза Мей, че втори референдум за Брекзит е невъзможен, защото би заплашил „социалната сплотеност“ на Великобритания.

Тя решително отхвърля и идеята за Брекзит без сделка, като настоява център на нейната стратегия да останат преговорите за промяна на ирландския предпазен механизъм, пише The Guardian.

Турция ще започне да предприема необходимите военни мерки в Сирия ако обещанията за защита на нейните граници и нейния народ не бъдат спазени, цитира вестник Хюриет президента Реджеп Таийп Ердоган. Според него турските сили скоро ще поемат контрола върху северния сирийски регион Манбидж от Съединените щати. Вестникът припомня, че Турция отдавна разполага войски и военна техника на границата със Сирия, но изчаква да види какво ще се случи след като Доналд Тръмп обяви пълно изтегляне на американските войски.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна