Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови предизвикателства пред публиката на съвременното изкуство в България

Изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата Art and Culture Today
Снимка: Цветана Бонева

Изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на  платформата Art and Culture Today избират да започнат новата творческа година с арт лекцията, посветена на хумора и балканските нрави в съвременното изкуство и култура. Събитието е продължение на темата от края на миналата година, без обаче да е необходимо да сме гледали част първа, за да се насладим на предстоящата.
Причината за това решение е не само големият интерес от страна на публиката, но и желанието на Теди и Радо да се забавляват от сърце и споделят още материали за настроенията на балканската душа и нейните взаимоотношения със Западния свят. За целта младите изкуствоведи ще разгледат съвременни произведения от областта на игралното и документалното кино, фотографията и музиката от недалечното минало на България, ширините на ранно-демократична Русия и съвременните балкански държави. И всичко това поднесено отново с чувство за хумор и сатира към реалния ни живот и действителността от последните 30 години. 
Специален гост на събитието ще бъде Камен Стоянов – един от най-значимите в международен план български съвременни художници, чиито творби често се отличават с ироничната си, граничеща с абсурда гледна точка.
Създателите на Art and Culture Today разказаха в „Артефир“ за  новите идеи за развитие на платформата и новосъздадената от тях арт резиденцията, в която ще участват чуждестранни и български артисти и изкуствоведи. Поканиха ни и на първата за тази година лекция на 26 януари от 16.00 ч. в Дома на киното.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна