Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Можеш ли да убиваш" – нов филм на Иван Ничев

Това е моментна снимка на живота ни, смята режисьорът

Снимка: БНР

В кино "Люмиер" тази вечер е премиерата на филма на режисьора Иван Ничев "Можеш ли да убиваш" . Сценарият е написан в съавторство с Юрий Дачев и Татяна Гранитова.

Това е разказ за живота в България днес, каза режисьорът в интервю за "Нещо повече".

"Постарал съм се да има и усмивка, и ирония, но има и тъга. Това е моментна снимка на нашия живот. Исках да направя филм, който да стигне и до онези, които управляват кораба, наречен България. Има проблеми, които трябва да се решат днес, а не някога. Това е метафора за съвременна България – какво може да направи един човек, за да живее по-добре".

Сюжетът е свързан с армията, но режисьорът сподели, че в основата на замисъла са статистики, които нямат нищо общо с военния живот. Като факта, че 71 процента от 30-годишните млади хора в Северозапада живеят с родителите си. Нямат свой самостоятелен живот в най-силните си години.

Ничев допълни, че се е ръководил от мисълта на един велик френски писател, че "творецът не може да служи на тези, които правят историята, а на онези, които я изтърпяват".

"Може би съм пълен наивник на достолепна възраст, но вярвам, че всичко може да се получи при по-добро разпределение на бюджета, например. Не всичко е загубено, не трябва да губим вярата", смята режисьорът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени