Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп отлага речта си „За състоянието на съюза“

Доналд Тръмп обяви отлагането на речта, след като Нанси Пелоси му отказа достъп до залата на Камарата на представителите за произнасянето ѝ.
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще отложи изнасянето на годишната си реч „За състоянието на съюза“, докато не приключи продължаващата вече повече от месец частична парализа на държавната администрация, предаде БТА.

Тръмп заяви това в Туитър, след като председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси му отказа достъп до залата на Камарата за произнасянето на речта докато администрацията не възобнови изцяло работата си.

Тръмп заяви в два туита, че не търси друго място за речта си, защото „никое друго място не може да се сравни с историята, традицията и значението на залата на Камарата“ на представителите.

Тръмп туитна, че очаква с нетърпение да изнесе „страхотна реч в близко бъдеще“.

Малко преди това Тръмп беше заявил в разговор с журналисти, че ще намери „алтернативно място“ за изнасяне на речта „За състоянието на съюза“, в която президентът излага вижданията си за положението в страната и обявява насоките на действие на администрацията си, отбелязва ТАСС.

Пелоси по-рано помоли Тръмп да отложи речта си докато не приключи парализата на администрацията, но Белият дом се опита да пренебрегне молбата й като обяви, че Тръмп ще произнесе речта си на 29 януари, както е планирано.

След това обаче Пелоси уведоми Тръмп, че контролираната от демократите Камара на представителите няма да приеме необходимата резолюция, която позволява на президента да вземе думата на съвместно заседание на двете камари на Конгреса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени