Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирак привиква посланика на Турция заради смърт на демонстрант

Подпалени автомобили при атаката на кюрдски демонстранти срещу турски военен лагер в Северозападен Ирак.
Снимка: Ройтерс

Ирак обяви днес, че ще привика посланика на Турция заради смъртта на кюрдски демонстрант, който бе убит от турски войници, открили огън срещу протестиращи в северозападната част на страната, предаде АФП.

В събота вечерта кюрдски демонстранти щурмуваха турски военен лагер близо до Дахук в Иракски Кюрдистан в протест срещу турски бомбардировки, убили 4-ма цивилни миналата седмица.

Турски войници открили огън, като един демонстрант бил убит и най-малко десетима други протестиращи. Протестиращите са подпалили два танка и коли.

Иракското външно министерство осъди днес инцидента и обяви, че турският посланик ще бъде привикан за връчване на протестна нота и с искането това да не се повтаря.

По повод демонстрацията турското министерство на отбраната написа снощи в Туитър: „Нападение бе извършено срещу една от нашите бази, разположени в Северен Ирак, заради провокация на терористи от групировката ПКК. Нанесени бяха щети на коли и военни съоръжения“.

Взети са необходимите предпазни мерки, посочи още министерството на отбраната, без да уточни за коя точно база става въпрос. 

Повод за недоволството на демонстрантите са турските въздушни удари, извършени в последно време в района, посочиха свидетели. 

Турция в последно време активизира действията си срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак, където групировката има бази.

ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна