Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Могат ли антиоксидантите да бъдат алтернатива на антибиотиците

Снимка: БГНЕС

Билковите антиоксиданти са на път да се превърнат в алтернатива на витамините и минералите, посочват публикуваните наскоро резултати от проучване на международен екип с участието на доцент Николай Цветков от Института по молекулярна биология към БАН. В изследването са анализирани почти 300 000 научни статии за антиоксидантите. Екипът е ръководен от молекулярния биолог професор Атанас Атанасов от катедрата по фармакология във Виенския университет.

За БНР доцент Цветков изтъкна, че изследването обхваща период от близо 70 години от 1957 до 2018 година. Изключителен интерес към антиоксидантите се наблюдава след 1990-та година и особено от 2011 до 2018 година, когато са публикувани приблизително 170 000 статии. Учените в света са насочеили своето внимание към индивидуални съединения - молекули - извлечени от растения. Впечатление правят многото изследвания за ефекта на ресвератрол, цистеин и куркумин. При пациенти между 60 и 93 години приемането на куркумин довежда до подобряване на мозъчните функции, изтъкна Атанасов, но предупреди, че в природен вид той не е много биодостъпен:

„Куркуминът е едно нестабилно съединение, което много бързо се разгражда в нашия организъм. Същото важи и за развератрола. Те подлежат на много бърз метаболизъм. Просто не мога да си обясня понякога какви количества биха били достатъчни, за да получим някакъв ефект“.

Не само в България има тенденция за разпространяване на хранителни добавки, но и употребата на чисти плодове е много полезна, изтъкна ученият в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“.

Ресвератролът например се съдържа в люспите на гроздето, в червените плодове и червеното вино - около два милиграма на литър. По-ниска е неговата концентрация в бялото вино и в розето, допълни ученият

„Основният проблем на тези продукти е тяхната биодостъпност. Основната предизвикателство пред учените е именно и водоразтворимостта тези продукти. В чист вид те са много трудно разтворими във вода. Имаме желанието да започнем един международен проект, свързан с развиването на нанотехнологиите и такъв тип продукти като ресвератрола и куркумина да могат да бъдат по-достъпни за човешкия организъм – за повишаване на тяхната биодостъпност“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.