Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванка Иванова: Прекалено голямата власт на главния прокурор спрямо другите прокурори е проблем

Иванка Иванова
Снимка: БГНЕС

Усещането за корупция сред страните в Европейския съюз е най-високо в България, а най-ниско - в Дания, сочи изследване на организацията "Трансперънси интернешънъл". От общо 180 държави по света, обхванати в проучването, нашата страна заема 77-о място с резултат от 42 точки. Дания, която има най-добри показатели в ЕС и в света, получава 88 точки, а Сомалия е в дъното на класацията с 10 точки и заема 180-о място. Средният резултат за ЕС е 66 точки.

Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" обясни защо има много добър растеж по отношение на Естония и Чехия:

"В Естония електронното правителство е само един от компонентите, но дава много силно възприятие за ефективно и прозрачно функциониращи институции, политически партии, които се финансират прозрачно. Това води до благоприятна икономическа среда и постоянно повишаване на индекса. В Чехия също индексът се повиши с 9-10 пункта. Това е заради контрола върху изразходване на средствата за обществени поръчки. Беше поставен сериозен акцент върху по-ефективния контрол".

Тази година у нас ще се избира нов главен прокурор. Иванка Иванова от Институт "Отворено общество" отбеляза, че у нас има специфичен начин на избор на главния прокурор.

"Няма друга държава от ЕС, която да дава на главния прокурор същите гаранции за независимост, каквито имат председателите на двете върховни съдилища. У нас и процедурата по избор на прокурори, и назначаване на главен прокурор се развива основно с участието на колективни органи като ВСС и парламента, а в повечето други страни тези процедури са затворени и се осъществяват еднолично, най-често от министъра на правосъдието. Проблемът у нас е, че колективните органи, въвлечени в тези процедури, сами по себе си не носят отговорност за кадровите решения, които вземат", отбеляза Иванова.

Според нея целият разговор трябва да се обърне.

"Вместо да гледаме как да търсим отговорност на главния прокурор, трябва да обърнем внимание на факторите, които правят другите прокурори зависими от него. Главният прокурор има прекалено голяма тежест при назначаване на прокурорите и тяхното кариерно развитие, което ги прави прекалено зависими от него. Има примери, където се вижда колко е важно да има механизъм за отстраняване на главния прокурор и разследване. У нас проблемът е в прекалено голямата власт, която той има по отношение на другите прокурори", повтори Иванка Иванова.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени