Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Nasdaq предложи да закупи борсата в Осло за 770 млн. долара, надцаквайки офертата на Euronext

Американският борсов оператор Nasdaq заяви в сряда, че е отправила оферта за покупка на борсата в Осло за 770 млн. долара (около 673 млн. евро), надвишавайки по този начин офертата, направена от неговия конкурент Euronext, съобщава Франс прес.

В специално изявление от Nasdaq посочиха, че вече е получено одобрението на акционерите, притежаващи повече от 35% от акциите на американската борса. 

През декември 2018-а година европейският борсов оператор Euronext отправи предложение за придобиване на фондовата борса в Осло за 625 млн. евро.

Франс прес напомня, че Euronext управлява фондовите борси в Париж, Амстердам, Брюксел, Дъблин и Лисабон. При представянето на офертата си през миналия месец, Euronext заяви, че ако сделката се осъществи, водещата позиция на борсата в Осло за морски и рибни деривати, за петролни услуги и в областта на корабоплаването ще укрепи още повече позицията на Euronext като водеща пазарна инфраструктура за финансиране на реалната икономика в Европа. Euronext заяви тогава, че е получила одобрението за подобна сделка на 50% от своите акционери.

Междувременно бордът на директорите на борсата в Осло обяви в сряда, че гледа на офертата на Nasdaq като на "най-добрата алтернатива за всички заинтересовани страни и затова единодушно препоръчва на акционерите на Oslo Bors VPS да приемат тази оферта и да не приемат предложението за придобиване на акциите на Oslo Bors VPS от Euronext".

Трябва да се има предвид, че всяко едно придобиване на повече от 10% от фондовата борса в Осло изисква одобрението на норвежките власти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна