Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителите на дете със Синдром на Даун убедиха МОН да промени учебно съдържание

Снимка: Фондация "Живот със Синдром на Даун"

Родителите на дете със Синдром на Даун убедиха Министерството на образованието и науката (МОН) да промени съдържанието на учебниците по биология за 10 клас. Зад инициативата стои Силвена Христова - председател на фондация  "Живот със Синдром на Даун" и майка на дете, родено със синдрома. 

„Борбата беше дълга, но съм щастлива, че най-сетне имаме съмишленици в лицето на издателствата, на авторите, както и на МОН - всички са на мнение, че промяната трябва да се случи“, обясни в интервю за предаването ни Силвена Христова, чиято фондация стартира 2019-а с инициативата "Урок за Синдром на Даун и толерантност в обществото".

„Това са два урока - от 1 до 8 клас и от 9 до 12 клас, като благодарение на сътрудничеството с Българския дарителски център и програмата "Научи се да даряваш" създадохме тези два урока“, обясни Христова, като и поясни, че всеки един от уроците може да бъде свален от сайта на фондацията или на центъра от всеки един учител или ученик, който желае да се подготви по него и да проведе съответно дискусия по темата в класната стая.

По думите й, благодарение на актуализирания урок в 10 класа, децата сами проявяват инициатива да изнесат открит урок по темата, така че да предоставят актуална информация на връстниците си за Синдрома на Даун. Преди това написаното в учебните пособия не е било актуализирано десетки години, уточни Христова, като информацията там е била „много стряскаща – само статистики и прогнози“, както и не е ставало ясно, че „децата имат шанс за развитие“, въпреки диагнозата си.

„Освен видеоклипове за промяна на предразсъдъците и нагласите към Синдрома на Даун, ние работим и в посока за развитие на децата със Синдром на Даун и освен проекти по адаптирано плуване, ние имаме и музикотерапия, и физиотерапия“, уточни председателят на фондация  "Живот със Синдром на Даун".

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна