Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добромир Банев: Любовта може да е синя като морето, но и като синина от стискане

Добромир Банев
Снимка: Фейсбук

Докато ходи по улицата човек гледа в краката си, което му пречи да види какво го заобикаля, включително любовта. Това каза в предаването „Нещо повече“ поетът Добромир Банев преди представянето на стихосбирката му „Любов до синьо“.

Книгата ще бъде представена на 13 февруари, ден преди Св. Валентин, от 18:30ч., в Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“.

„Тези текстове се родиха в последните две години. Бих казал мъчно, защото ежедневието е толкова забързано, че по-рядко ми остава време за творчески вдъхновения. Стихотворенията са разположени като четирите годишни времена и върви сюжетна линия, която придава драматургия на лириката вътре“, сподели авторът за „Хоризонт“.

„Синьото го свързваме и с удоволствието и с тъгата. Любовта може да бъде синя като небето, морето, очите на някого, но и синя като отпечатък от силно ръкостискане. Любовта има много лица и ми се стори, че това обхваща всичките й състояния“, разказа Добромир Банев за избора на заглавие на стихосбирката му.

„Провокират ме хората, много са интересни, обичам да ги наблюдавам. С времето се научих да гледам пред себе си или да вдигам глава нагоре, престанах да гледам в краката си. Докато ходим по улицата гледаме в краката си, което е голяма грешка, човек трябва да гледа пред и около себе си и ще види много неща, включително любовта“, каза още Добромир Банев.

Целият разговор  с поета чуйте в прикачения файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна