Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на заетостта в САЩ в началото на годината с над 300 хиляди

Нивото на безработица се повиши слабо до 4% в резултат на временния "шътдаун" на федералното правителство

Растежът на заетостта в САЩ се ускори през януари много по-силно от очакваното, което е доказателство за силата на американската икономика въпреки влошаващите се икономически перспективи в глобален план.

Неселскостопанската трудова заетост се увеличи през януари с цели 302 000 работни места при осреднени очаквания на финансовите пазари за много по-сдържан растеж с около 170 000, показват данни на Министерството на труда, като това представлява най-солидно повишение на заетостта от февруари 2018-а година насам. В същото време обаче сумарните данни за предходните два месеца претърпяха солидна низходяща ревизия с общо 70 000 работни места, като тези за ноември бяха ревизирани нагоре до 196 000 (при предишна оценка за растеж с 176 000), но тези за декември бяха ревизирани силно надолу до 222 000 (от предишна оценка за растеж с цели 312 000).

Въпреки тези ревизии средното увеличение на заетостта от ноември насам е с 214 000 на месец, което представлява един от най-добрите периоди в близо 10-годишната американска икономическа експанзия.

Нивото на безработица нарасна през януари до 4,0% от 3,9% през декември и след като през ноември беше достигнато 49-годишно дъно от 3,7% (най-ниско ниво на американската безработица от декември 1969 година). Министерството на труда обаче отбеляза, че това повишение се дължи в голяма степен на 35-дневното частично спиране на дейността на федералното правителство, известно като "шътдаун", както и на факта, че делът на американците, търсещи работа, или т.нар. "норма на заетост", нарасна в началото на годината до 63,2% от 63,0% през декември, отдалечавайки се от 40-годишното дъно от 62,4%, достигнато през септември 2015 година (най-ниско ниво от 1977 година).

Временният правителствен "шътдаун" накара около 380 хиляди държавни служители да излязат в принудителен отпуск, но президентът Доналд Тръмп подписа закон, който да гарантира на тези служители заплащане със задна дата. В резултат на това същите федерални служители бяха включени в януарското проучване за трудовата заетост в САЩ.

Излезлите в принудителен отпуск държавни служители обаче се считат за "временно безработни" в отделното проучване на домакинствата, от което се определя процентът на безработните. С оглед на това безработицата нарасна през януари с 0,1 до 4,0%.

През януари в частния сектор на американската икономика бяха разкрити 296 000 хиляди работни места (при очаквания за около 175 000) и след 206 000 през декември, в държавния сектор бяха назначени 8 хиляди служители, заетостта в промишления сектор се увеличи с 13 000 хиляди, докато новите работни места, разкрити в строителния сектор, нараснаха с цели 52 000 в резултат и на по-мекото зимно време през голяма част на миналия месец.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ се увеличи през януари с 3 цента, или с 0,03% спрямо декември, достигайки 27,56 долара на час. На годишна база осредненото заплащане на труда нарасна за втори пореден месец с 3,2% - най-солидно повишение от април 2008 година насам. Това представлява поредно увеличение на часовото заплащане над важната бариера от 3,0% за пръв път от края на последната икономическа рецесия и е ясен знак, че все по-затягащият се трудов пазар и недостигът на квалифицирана работна ръка принуждават американските компании да предлагат по-високи заплати. Продължителността на средната работна седмица остана на декемврийското ниво от 34,5 часа.

Днешните силни данни на Департамента по труда са факт, след като в сряда Федералният резерв сигнализира, че неговата тригодишна кампания на повишаване на лихвите е може би към своя край с оглед на растящите насрещни ветрове пред икономиката, включително волатилността на финансовите пазари и забавящия се растеж в световен план.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна