Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 700 килограма съмнително месо от Полша попадна в 12 европейски страни

Снимка: Васко Михайлов

Френското министерство на земеделието съобщи днес, че е проследило пътя на говеждо месо със съмнително качество, внесено в страната от Полша, добавяйки, че част от него все пак е била продадена на потребителите.

Като цяло във Франция са постъпили близо 800 кг месо от полска кланица, за която се предполага, че е разфасовала болни животни. По-рано бяха открити и унищожени 500 кг, но 150 кг все пак са стигнали до магазините.Останалите 145 кг са били идентифицирани по партиди и предстои да бъдат иззети, съобщава френското министерство, цитирано от АФП.

Вчера Еврокомисия съобщи, че започва разследване на износа на съмнително месо от Полша, като се очаква инспекторите да пристигнат в страната в понеделник.

Засегнатите страни са 12, плюс Полша. България не е в този списък. Португалия обяви, че след предупреждение от Брюксел е унищожила 99 килограма от полското месо, а Румъния- близо тон и половина.

Според Варшава въпросното месо не представлява риск за здравето на консуматорите, но все пак  незабавно затвори малката кланица, разположена на стотина километра източно от Варшава. Общото количество на изнесеното от предприятието месо е 2 700 кг.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна