Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки медии: Анкара притиска Брюксел със слаб контрол на границата към Гърция

Мигранти вървят край Орестиада, на около 800 метра от границата с Турция, след незаконно влизане в Гърция през река Марица.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция е под заплаха от нова мигрантска вълна. Постоянен е притокът на мигранти през сухопътната граница.

Според публикации на гръцките медии, Анкара притиска Брюксел със слаб контрол на границата към Гърция.

Кметът на Солун смята, че сред пристигащите има и джихадисти.

"Охраната на сухопътната граница между Турция и Гърция е символична", признават хилядите мигранти, които влизат на гръцка територия.

Репортажи на гръцките медии информират, че в Одрин има над 500 000 мигранти от Азия, готови да влязат в Гърция. Правителството очаква решение от страна на Европейския съюз.

Целта на влизащите в Гърция е да достигнат до Солун и да поискат убежище. След това, чрез трафиканти, се опитват да се прехвърлят в други европейски страни.

Кметът на Солун Янис Бутарис изказа опасения, че сред пристигащите, които са предимно млади мъже, "вероятно има организирани джихадисти".

За нелегално влизане използват и река Марица. Днес отново издирват три деца от Ирак, които потънаха в реката след като се обърна лодката на трафикантите.

Премиерът Алексис Ципрас, който след ден заминава на посещение в Анкара, се очаква да постигне споразумение с турската страна за засилване на контрола по сухопътната и речна граница.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени