Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Пловдив и Матера подготвят общ кинофестивал

Пловдив и Матера – две европейски столици на културата с древна история, се обръщат към традициите, търсейки в миналото сходства помежду си, но и поглеждат в настоящето и бъдещето, за да се опознаят и обогатят взаимно чрез езика на изкуството.

СнимкаКогато преди две години режисьорката Милена Кънева присъства на един от фестивалите в италианското градче Матера, чува интересната история за жито, от което в миналото се омесвал чуден хляб. И ѝ хрумва на свой ред да разкаже за лимеца – древна зърнена култура от българската тракийска долина. Така от житните зърна, които прехранвали античните народи в земите на Пловдив и Матера и легендите за превъзходния уханен хляб, се ражда идеята за два съвместни проекта. Единият от тях е кинофестивалът Mestiere Cinema, който ще разказва за различните “занаяти” в киното и първото му издание ще се проведе тази година в двата града.

В Матера има едно антично жито, от което се замесвал най-вкусният хляб – казва Милена Кънева. – То обаче било изгубено десетилетия наред, преди да бъде преоткрито от сенатора Рафаеле Капели и назовано Senatore Cappelli в негова чест. Така в Матера отново започват да месят традиционния си хляб, припознат като културно наследство от ЮНЕСКО.



Когато чух тази история, аз разказах за древното българско жито лимец, открито в тракийска гробница. И на основата на тези две идеи решихме да направим общ проект с изложби и театрални спектакли, една от които – “Песента на хляба”, гостува в София, пресъздавайки легендата за хляба на Матера. Според поверието една девойка, останала сираче, пеела, докато меси хляба, а жените от града минавали под прозореца ѝ, за да попие и тяхното тесто вибрациите на песента. В представлението се включиха дори бабите от Вакарел, които запяха типичните за своя край песни, докато приготвят хляба. Ето така ние замесихме и идеята за кинофестивала – с помощта на хляба и на една импровизирана сватба между италианското зърно и българския лимец
.

„Песента на хляба“
Идеята на фестивала е да обърне внимание на всяка една дейност в киното, без чийто принос не би могъл да бъде завършен нито един филм.

Фестивалът ще бъде посветен на професиите в киното – добавя режисьорката. – А първото му издание ще разказва за филмовата музика, тъй като и в италианската, и в българската традиция има изключително талантливи музиканти. Когато става дума за кино, обикновено говорим за звездите – актьорите и режисьорите, но в него също така се трудят сценаристи, оператори, монтажисти, които често остават на заден план. Това обаче са все професии, без които не може, защото направата на филми е колективно изкуство. И магията му е в това, че всеки допринася филмът да стане прекрасен.

От италианска страна ще бъдат показани творби, снимани в Базиликата – районът, в който се намира Матера, или пък с участието на местни творци. Впрочем, самият град напомня на гигантска филмова площадка с пещерните си домове и криволичещи алеи и стълбища, избран от Мел Гибсън за декор на “Страстите Христови”.



Ще покажем български филми, които не са излизали в Италия, но все още не мога да кажа заглавия, защото подборът им е в процес
– казва още Милена Кънева. – Освен това ще заведем наши композитори в Матера и ще посрещнем италиански в Пловдив, за да се получи истински обмен. Слава Богу, фестивалът няма да има състезателен характер, затова и не сме принудени да избираме нова продукция. Така че на италианската, а и на европейската публика в града ще представим по-скоро своеобразен киноразказ за най-доброто в киното ни през последните години.

Благодарение на значимите събития в своите програми, двете европейски столици на културата привличат туристи от цял свят. Едно от тях ще бъде концертът с филмова музика, изпълнена на сцената на Античния театър в Пловдив от филхармонията на града, в рамките на българо-италианския фестивал Mestiere Cinema.

Снимки: личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна