Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на карловската болница: Думите на премиера ни дават надежда


„Думите на премиера ни дават надежда. Ние сме окуражени“, заяви пред БНР д-р Христо Пелев – директор на болницата в Карлово. Днес на среща с представители на Сдружението на общинските болници премиерът Бойко Борисов обеща, че общинските болници, които имат нужда от пари, ще ги получат. Той увери, че по време на неговото управление няма да бъдат закривани лечебни заведения. 

„Ние не искаме дотации. Искаме да се изплати медицинската дейност, която сме извършили. … Бюджетът, който го дава НЗОК, го вкара в лимитирания бюджет. Досега дейностите за ражданията и за хемодиализата бяха безлимитни, те не влизаха в бюджета на здравното заведение. В сегашния бюджет, който дадоха за януари, те вкараха безлимитната дейност в бюджета, който е лимитиран. Получи се следното – 282 хил. лв. бюджет, вътре са вкарани тези 60 хил. лв., а досега те бяха извън този бюджет. Така бюджетът за клинични пътеки по дейност е 222 хил. лв. Такъв бюджет карловската болница не е имала досега“, обясни д-р Пелев в предаването „Нещо повече“. По думите му по този начин се затваря възможността за приемане на пациенти по другите клинични пътеки. Той подчерта, че тази нова ситуация е от 29 януари. Според него и болници от други градове ще започнат да реагират по същия въпрос.

„Реален факт е, че парите са повишени. Реалното усещане на нашето ниво на болниците е, че на нас ни се намалява бюджета“, подчерта д-р Пелев.

Здравният икономист от Експертния клуб за икономика и политика Аркади Шарков изказа мнение:

„По отношение на финансовия стандарт, който следва да бъде следван от болниците, който миналата година Министерството на здравеопазването обявиха гръмко – единния финансов стандарт за управление на тези болници, това с еднодневни решения, политически и популистки, които чуваме днес, няма как да се случи. Всяка външна намеса от хора, които реално не са в управлението, не са в сектор „Здравеопазване“ и всяко едно такова решение води до грешни последици и до грешни сигнали за цялата система. Това значи, че винаги, когато една болница е в предфалитно състояние, по една или друга причина в повечето случаи става въпрос за злоупотреби и лошо управление на средствата“.

В предизборна обстановка всеки може да иска, може да протестира и съответно получава, каза още Шарков. По думите му в дългосрочен план това е финансово безотговорна политика. Издържаме много неефективни болнични заведения, което е за сметка на други, които са ефективни, подчерта още експертът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!