Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на европейските борси след притеснения за световната икономика и за търговската сделка САЩ-Китай

Европейските борси се оцветиха отново в червено по време на търговията в петък, след като ден по-рано основните фондови индекси на стария континент отбелязаха най-солиден спад от шест седмици насам като реакция на доста слабия "зимен доклад" на Европейската комисия.

Понижените прогнози на ЕК за икономическия растеж на еврозоната за 2019-а година, както и днешното предупреждение на Дойче банк, че Европа, и в частност Германия, са близо до рецесия, подновиха притесненията на глобалните инвеститори относно състоянието на световната икономика.

Участниците на капиталовите пазари посрещнаха негативно и информацията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не планира да се срещне с китайския си колега Си Цзинпин преди определяния от двамата лидер краен срок до 1-ви март, в който трябваше да се стигне до търговска сделка между Вашингтон и Пекин.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава в ранната следобедна търговия с 0,4%, след като в четвъртък той падна с 1,5%, като е на път да отбележи най-слабото си представяне от шест седмици насам.

Немският индекс DAX 30 се понижава с 0,56%, задълбочавайки вчерашния солиден спад от 2,7%, въпреки че по-рано днес Destatis отчете изненадващ подем на германския износ през последния месец на 2018-а година.

Френският фондов индекс CAC 40 се понижава с 0,35%, след като и той се раздели в четвъртък с близо 2% от стойността си, а британският индекс FTSE100 се понижава с 0,2% след вчерашен спад с 1,1%.

Под силен натиск от продажби се намират акциите на автомобилните компании след все още непотвърдена информация, че САЩ обмислят три възможни варианта за въвеждане на по-високи мита върху вноса на коли от ЕС. Акциите на Daimler AG се понижават с 1%, на BMW AG - с 1,78% и на Volkswagen AG - с 1,4%. Понижение с близо 1% бележат и акциите на Renault.

Фючърсите на основните американски фондови индекси сочат за негативен старт на Уолстрийт за трета поредна сесия на търговия. И тук подновените притеснения относно хода на търговските преговори между САЩ и Китай, както и тези, свързани с мудния глобален икономически растеж, се отразяват негативно на настройката на инвеститорите преди старта на официалната търговия.

Фючърсите на DJIA се понижават с около 100 пункта (с 0,41%) по-малко от час преди началото на американската търговия, фючърсите на S&P500 - с 0,43%, а на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,71%. В четвъртък и трите фондови индекса приключиха със загуби между 0,87% и 1,18%, но все още в рамките на отминаваща седмица нарастват с между 0,1% и 0,4%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна