Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кейси Мъсгрейвс с "Грами" за албум, Чайлдиш Гамбино - за песен на годината

| обновено на 11.02.19 в 12:24
30
Кейси Мъсгрейвс
Снимка: ЕПА/БГНЕС
"Golden Hour" на кънтри певицата Кейси Мъсгрейвс беше отличена с най-престижната награда "Грами" - за албум на годината, предаде Асошиейтед прес. Мъсгрейвс спечели общо четири "грамофончета", сред които и за най-добър кънтри албум за "Golden Hour".

В Лос Анджелис се проведе церемонията по връчване на музикалните отличия. Наградите "Грами" имат 84 категории. Присъжда ги американската Национална звукозаписна академия. Шестдесет и първата церемония за водещите музикални отличия се превърна в триумф за жените и рапа.

Песента "This is America" на Чайлдиш Гамбино (с истинско име Доналд Глоувър) спечели "Грами" за песен на годината, както и за най-добро музикално видео. Това е първото хип хоп парче, което получава това отличие. Досега на церемониите за наградите "Грами" рап изпълнителите редовно бяха пренебрегвани за водещите отличия, въпреки доминацията на жанра в САЩ. Само два пъти в историята на призовете водещата награда е присъждана на хип хоп албуми - "The Miseducation of Lauryn Hill" на Лорин Хил през 1999 г. и "Speakerboxxx/The Love Below" на "Ауткаст" през 2004 г.

Глоувър, който също така се снима в киното и телевизията, продуцира и пише сценарии, е номиниран за "Грами" 12 пъти, включително в пет категории през текущия сезон. Първото "грамофонче" в кариерата си той получи с албума Because The Internet и сингъла "3005". Той не присъства на церемонията, която пропуснаха и рапърите Кендрик Ламар, който водеше по номинации с осем на брой, и Джей-Зи. Канадският рапър Дрейк, който също се очакваше да не присъства на шоуто, се появи изненадващо, за да получи приза за най-добра рап песен за хита си "God's Plan".

Рапърката Карди Би създаде история, ставайки днес първата жена, спечелила "Грами" за най-добър рап албум със своя "Invasion of Privacy". Карди Би е едва петата жена, номинирана в категорията, която бе създадена през 1995 година. В категорията най-добър Ар енд Би албум спечели Габриела Уилсън /H.E.R/ с едноименния си албум, а за най-добра рап песен бе отличен Дрейк.

Британската певица Дуа Липа получи "Грами" за най-добър нов изпълнител.

Лейди Гага и Брадли Купър спечелиха награда "Грами" за най-добър поп дует/групово изпълнение за песента "Shallow" от филма "Роди се звезда". Певицата получи награда и за най-добра песен, написана за визуална медия, и за най-добро солово поп изпълнение за песента Joanne.

Бранди Карлайл, която водеше по номинации сред изпълнителките с шест на брой, спечели три награди в категориите за традиционна американска музика.

Ариана Гранде получи първия си приз "Грами" в категорията най-добър вокален поп албум за Sweetener, а ветеранът Уили Нелсън бе определен за изпълнителя на най-добър традиционен вокален поп албум с изпълнение на My Way на Франк Синатра.

Най-добрата рок песен е "Masseduction" на Сейнт Винсънт, а най-добър рок албум - "From the Fires" на Грета ван Флийт.

Крис Корнел, покойният лидер на гръндж движението с групата "Саундгардън", получи посмъртно награда "Грами" в раздела рок музика. Композицията "When Bad Does Good" на Корнел победи в категорията "най-добро рок изпълнение".

"Бек" взеха грамофонче за най-добър алтернативен албум - "Colors".

"Sincera" на Клаудия Брант е най-добър латино поп албум. Тори Кели взе наградата за най-добър госпъл албум за "Hiding Place".

Сред отличените е и актьорът Хю Джакмън, носител на награди "Тони" и "Еми", за най-добра саундтрак компилация за визуална медия за "Най-великия шоумен". Филмът "Черната пантера" е с отличие за най-добра саундтрак музика.

"Грами" за най-добър музикален филм получи лентата "Куинси" за Куинси Джоунс.

Бившият президент на Съединените щати Джими Картър вече е трикратен носител на наградата, информира Асошиейтед прес. 39-ият президент на САЩ спечели в категорията "най-добър разговорен албум" за записа "Вяра - пътуване за всички". Президентът беше отличен в същата категория и през 2007, и 2016 г.

На шоуто за наградите "Грами" бяха почетени кънтри иконата Доли Партън, соул звездата Даяна Рос и покойната легенда на соул музиката Арета Франклин. Партън пя заедно с Майли Сайръс, Кейси Мъсгрейвс, Марън Морис и Кейти Пери. Особено блестящо обаче беше  изпълнението ѝ на песента "Red Shoes" съвместно с формацията "Литъл биг таун". Йоланда Адамс, Фантейжа и Андра Дей изпълниха вълнуващ трибют в чест на Арета Франклин, чиято кончина миналата година разтърси света на музиката. Даяна Рос беше приветствана с бурни аплодисменти, когато се появи на сцената, облечена в яркочервена рокля, за да изпълни свои хитове.

Сред изпълнителите на церемонията беше Камила Кабело, която откри предаваното по телевизията шоу с хитовото си парче "Havana" съвместно с Джей Балвин, Рики Мартин и Йънг Тъг, и Джанел Моне.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени