Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АПИ не е възлагала дейности по трасето на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле

Автомагистрала "Струма"
Снимка: БГНЕС

Агенция "Пътна инфраструктура" не е възлагала изпълнението на никакви дейности по трасето на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Това съобщиха от Агенцията по повод информация на bTV, че има сондажи и нови горски пътища за машини, които извършват предварителни проучвания по маршрута на трасето в избрания проект.

АПИ е категорично против свързването ѝ с дейности, които не са възлагани и изпълнявани от нея. От агенцията твърдят, че се правят внушения, че започналите миналата година две тръжни процедури за двата участъка на лот 3.2 за избор на изпълнители са опорочени. "Към момента няма избрани изпълнители и сключени договори, въз основа на които да бъдат извършвани строителни дейности по бъдещото трасе на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле", уверяват от Агенция "Пътна инфраструктура".

От Антикорупционния фонд твърдят, че "незаконни проучвания по бъдещата автомагистрала "Струма" повдигат въпроси около процедурата за избор на изпълнител". Проучване на фонда разкрива, че са открити над 7 километра незаконни временни пътища и следи от сондажи с неизвестен произход и без правно основание в района на Кресна, в непосредствена близост до трасето на бъдещата автомагистрала "Струма". От анализ на сателитни изображения е установен периодът на изграждане на незаконните временни пътища − юни-септември 2018 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна