Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЕЖ ще търси начини да сезира КС, ако бъде отхвърлено президентското вето за личните данни

Вътрешната парламентарна комисия ще обсъжда днес указа на президента Румен Радев, с който той върна част от текстовете в промените в Закона за личните данни. Ветото беше по искане на няколко неправителствени организации, сред които Асоциацията на европейските журналисти – България. От журналистическата организация поискаха срещи с БСП и ГЕРБ в опит да ги убедят да се съобразят с държавния глава.

В предаването "Преди всички" Иван Радев от асоциацията, който е поканен и ще участва в днешното заседание на комисията, посочи, че процедурата не предвижда изказвания на представители на гражданите. Той каза, че вече са разговаряли с управляващи и опозиция и посочи притесненията:

„От една страна със закона се въвеждат за първи път 10 критерия, които всеки журналист, научен работник, писател би трябвало да съобрази дали е спазил, когато разработва даден материал. Това за нас отваря една врата, която би могла да се използва и за цензура. Колкото и депутатите да твърдят, че са добронамерени с този текст, защото искат да има обективни критерии за спазване, ние не можем да се съгласим, че те са обективни и не можем да се съгласим, че може да се изисква от журналиста да докаже, че се е съобразил с критериите. Смятаме, че това е абсолютно излишно. Това ще създаде препятствие пред журналистите и ще създаде страх в медиите и сред журналистите от санкции, които достигат до 5000 лв. за неспазване на критериите в даден материал“.

Иван Радев изрази убеденост, че трябва да се търси баланс между правото на защита на личните данни и неприкосновеността на личния живот и правото на информация и свободата на изразяване.

Ако ветото на президента бъде отхвърлено от депутатите, следващата ни стъпка би била сезиране на Конституционния съд като потърсим съдействие от имащите това право, обяви Иван Радев.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени