Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Русев ще солира в концерт, носещ името на неговата цигулка

| обновено на 14.02.19 в 14:44
Диригентът Саша Мякиля, композиторът Минко Ламбов и цигуларят Светлин Русев в подготовка за премиерата
Снимка: В. Балевска/Софийска филхармония


Светлин Русев пристигна в България на 11 февруари за репетиция преди концерта в четвъртък, на Деня на свети Валентин, със Софийската филхармония. Под диригентството на госта от Финландия Саша Мякиля изключителният български цигулар ще излезе на сцената два пъти - първо ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Минко Ламбов, а във втората част - като солист в Цигулковия концерт от Чайковски.
"Изключително поласкан, и щастлив, и доволен съм, тъй като веднъж като дете някой беше писал нещо за мен - сподели прочутия български цигулар - С Минко сме приятели от доста време и знаех за тази идея, но честно казано не вярвах, че ще се случи." Но произведението е факт и първата му среща е с руската публика в град Кострома под диригентството на Павел Герщейн. Следва запис в Първо студио на БНР със Симфоничния оркестър на Радиото под палката на Марк Кадин. Сега очакваме и премиерата на българска сцена.
Междувременно, веднага след репетицията на 11 февруари Светлин Русев беше посрещнат радушно на "Дондуков" 2, където президентът на Република България Румен Радев му връчи Почетния знак на държавния глава. „Удостояването Ви с това отличие е израз на признание за Вашия талант и впечатляващи успехи, които достойно представят българската музикална школа и българската духовност и култура по целия свят“, посочи президентът.

Интересни подробности за творческия процес около създаването на новото музикално произведение - Концерт за цигулка и оркестър "Кампоселиче - фатални страсти", разказаха цигуларят Светлин Русев и композиторът Минко Ламбов в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - чуйте в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна