Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската икономика се размина "на косъм" от рецесията, след като стагнира в края на 2018 година

През последното тримесечие на миналата година икономиката на Германия отбеляза нулев растеж (стагнация), избягвайки "на косъм" влизането в "техническа рецесия", след като тя се сви през третото тримесечие за пръв път от 2015-а година насам, показва експресна оценка на немската официална статистика Destatis.

В края на 2018-а година брутният вътрешен продукт на водещата европейска икономика остана на нивото от третото тримесечие, когато се сви с 0,2% (първо понижение на БВП от началото на 2015-а година), докато очакванията на финансите пазари бяха за слаба експанзия от 0,1 на сто.

Германската статистика отбеляза, че след динамичният старт през първата половина на годината (БВП нарасна с 0,4% през първото и с 0,5% през второто тримесечие), последва сериозно отслабване през второто полугодие (спад с 0,2% през третото и нулев растеж през четвъртото тримесечие).

Позитивен принос за икономиката през четвъртото тримесечие оказа главно вътрешното търсене (потребление), като в същото време дълготрайните бизнес инвестиции, особено в строителството, както и в машини и заводско оборудване, също отбелязаха добър подем спрямо третото тримесечие. Слабо повишение отчетоха и крайните потребителски и правителствени разходи, посочи немската федерална статистика.

Слабото развитие на международната търговия обаче не допринесе за растежа на германската икономика, допълни Destatis. Според предварителните оценки износът и вносът на стоки и услуги се повиши със същото слабо темпо, както и през трите месеца до края на септември.

                                                                           Графика на БВП на тримесечна и на годишна база

Снимка


На сезонно-некоригирана база БВП нарасна през периода октомври - декември 2018-а година с едва 0,9% спрямо последното тримесечие на 2017-а година след растеж с 1,1% през третото тримесечие и очаквания за повишение с 0,8 на сто.

На сезонно-коригирана база (отчитайки броя на работните дни) икономиката на Германия нарасна през последното тримесечие с едва 0,6% след повишение с 1,1% през третото тримесечие и прогноза на финансовите пазари за растеж с 0,7 на сто.

За цялата 2018-а година растежът на водещата европейска икономика (на инфлационно-коригирана база) се забави рязко до 1,4% от 2,2% година по-рано и под предварителна оценка на Destatis за експанзия от 1,5 на сто. Това представлява най-слаб растеж на немския БВП от 2013-а година насам, когато икономиката нарасна с 0,5 на сто.

Рязкото влошаване на растежа през втората половина на отминалата година се дължеше отчасти на краткосрочни проблеми в ключови сектори като автомобилната и химическата индустрии. Негативно влияние обаче оказа и отслабващия германски експорт, по-специално в посока Китай, като това вероятно ще продължава да ограничава икономическия растеж на страната и през настоящата година.

Германия също така остава изправена пред заплахата за въвеждане от САЩ на митнически тарифи върху вноса на европейски автомобили, както и рисковете за излизане на Великобритания от ЕС в края на март без сделка.

Забавянето на германската икономика е част от по-голям негативен тренд в цялата еврозоната, което доведе и до влошаване на глобалните икономически перспективи за тази година. Италия вече навлезе в "техническа рецесия" през втората половина на 2018-а година (две поредни тримесечия на отрицателен растеж), докато икономиката на Франция страда от продължаващите масови протести на т.нар. "жълти жилетки" срещу управлението на президента Еманюел Макрон.

С оглед на факта, че Германия е водещ износител, тя е силно зависима и от колебанията в световната търговия, като сигналите не са много окуражаващи. Германският експорт на стоки за Китай се сви през декември със 7,6% на годишна база, докато експортът за САЩ спадна с 6,4% и в посока Великобритания - с 8,8 на сто. Това означава, че един от рисковете пред германската икономика и през 2019-а година остава търговската война САЩ-Китай и протекционистката политика на президента Доналд Тръмп "Америка на първо място".

Всичко това накара властите в Берлин да понижават рязко прогнозирания растеж на БВП на Германия за настоящата година до едва 1%, като в същото време страната е изправена пред средносрочен бюджетен дефицит в размер на около 25 млрд. долара до 2023-а година.

Коментирайки днешните данни, Министерството на икономиката на Германия отбеляза, че предстоящото излизане на Великобритания от ЕС и търговските спорове във световен план все още предизвикват несигурност в немската икономика, но в същото време автомобилната индустрия отбелязва напредък в адаптирането към новите стандарти за замърсяване (известни като WLTP).

Докато строителният бум вероятно ще продължи и през следващите месеци, като се има предвид увеличаването на поръчките, а частното потребление ще остане силно, показателите показват като цяло, че износът от Германия ще остане потиснат и през следващите месеци.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна