Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивската опера представя в София операта "Катерина Измайлова"

Сцена от спектакъла на операта „Катерина Измайлова” на Дмитрий Шостакович в Русе, 1965 г.
Снимка: Държавна опера - Русе
Държавна опера Пловдив ще представи на сцената на Народния театър “Иван Вазов” на 22 февруари едно от големите си творчески предизвикателства през този сезон - операта “Катерина Измайлова” от Дмитрий Шостакович. Режисьор е Вера Немирова - гост-професор в Музикалната академия “Ханс Айслер” в Берлин и доцент във Виенският университет. Диригент е маестро Диян Чобанов.

Вера Немирова е сред най-успешните български оперни режисьори в Европа. Любопитно е, че първата постановка на “Катерина Измайлова” в България в Русенската опера през 1965 г., е дело на баща ѝ Евгени Немиров, който работи лично със Шостакович.

Операта много пъти е анонсирана като скандална. Този термин “скандална” аз не го споделям, това е една силна творба, която е разтърсваща и по никакъв начин не може да се каже, че е скандална. Скандална е по-скоро трактовката и фактът, че е била забранена, защото разкрива най-тъмните страни в нас, хората, казва Немирова.

Режисьорката  разказва, че Шостакович е дописал за Русенската опера един мъжки хор, който излиза на мястото, където се появява духът на мъртвия свекър на Катерина - Борис.
Защо е уникална русенската постановка - чуйте от Вера Немирова в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна