Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 деца остават под наблюдение в болницата в Разлог заради морбили

| обновено на 16.02.19 в 19:43
Снимка: Уикипедия/ Кирил Капустин

Състоянието на 9-годишно дете, болно от морбили, се е влошило и снощи то е било преместено от инфекциозното отделение в интензивния сектор в областната болница в Благоевград, съобщиха от лечебното заведение. Детето е с остра дихателна недостатъчност. 

В реанимация е и 27 годишният мъж, при който също беше констатирана инфекцията. Състоянието му се подобрява. 

Общо 9 заразени деца се лекуват в Благоевград, две – в Гоце Делчев, а най-тежките случаи са насочени към София.

Районната здравна инспекция в Благоевград обяви извънредни мерки за ограничаване на заразата. Под строг контрол са болничните заведения в областта, детските градини и училищата. Издирени са над 200 лица, които са били в пряк контакт с болните и те са под наблюдение.

Под карантина е и детското отделение на болницата в Разлог, което се оказа огнище на зараза. В момента са 15 деца които са изолирани. Д-р Божидар Велев, управител на здравното заведение е категоричен, че засега няма напрежение, но ако такова възникне ще се свърже с шефа на полицията в града за съдействие.. 

18 от всички 21 случая, съобщени до този момент, са от ромската махала в Разлог.  Преди да се появят симптомите на заболяването, децата са били лекувани в педиатричното отделение на местната болница. Така заразата е придобила размерите на епидемичен взрив. От Районната здравна инспекция в Благоевград припомнят, че от взетите на 12 деца проби, 7 са положителни. Чакат се резултатите още от 11, които ще бъдат ясни в понеделник.

В момента се проверява медицинската документация и се разследват обстоятелствата, при които е тръгнала заразата в педиатричното отделение. Петнадесетте деца, които са лекувани в него и са били в контакт със заразените, са изолирани и ще бъдат под наблюдение до края на месеца. Състоянието на малките пациенти е добро, каза управителят на болницата в Разлог д-р Божидар Велев.

„С наши сили се опитваме да ги държим, засега няма напрежение, всичко е спокойно, ако има, тогава ще се обадя на шефа на полицията да изпрати хора“, заяви Велев в отговор на въпрос дали има напрежение сред родителите и осигурена ли е полицейска охрана на отделението.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна