Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Маджаров: Кампанията на БЛС за насилието над медици би могла да стане и перманентна

Българският лекарски съюз (БЛС) ще рестартира днес националната кампания срещу насилието над медици под мотото "Добрата дума лекува". Инициативата ще бъде обявена в аулата на Александровска болница. 

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира пред БНР:

„Ние решихме тази година да я рестартираме с ново мото, а именно „Добрата дума лекува“, защото смятаме, че една от причините да има толкова много агресия пред лекарските кабинети  и изобщо в нашето общество, е фактът, че преобладава доста такава среда, в която всички ние сме изнервени и напрегнати. Затова решихме, че е добре да популяризираме добри неща, които макар и мимоходом, подсъзнателно да влияят върху цялото общество като нещо, което намалява напрежението".

Д-р Мадщаров съобщи, че се планира конкурс за снимка и кратък текст, който да пояснява откъде е тази снимка. "Тези снимки да съдържат пациенти заедно с техните лекари, от които са доволни. В резултат на този конкурс ще изберем най-добрите снимки, ще ги направим като изложба в София, след това в Пловдив, Варна и други градове в България". 

Д-р Иван Маджаров – председател на БЛС

"Мисля, че могат да участват в този конкурс и други добри новини  - няма лошо това да бъде снимка на някой, който иска да покаже своя добър учител или снимка на човек с полицай, който му е помогнал в беда на пътя. Ние не можем да бъде изолирани в това общество, всички заедно живеем  на едно и също място в тази държава България, която всъщност е красива като стана и в същото време трябва да сме заедно, за да можем да създаване такива усещания, позитивни, а не толкова негативни, в крайна сметка не можем да предотвратим това, че всеки ден се случва нещо, което ни стресира", допълни председателят на БЛС.

Маджаров каза, че срокът на конкурса е до края на март, но кампанията може да се превърне и в перманентна. По отношение на сигурността на медиците и различните идеи, свързани с безопасността им на работното място, председателят на Българския лекарски съюз отбеляза, че не се прави нищо:

„Наистина имаше такива идеи – паник бутон, дежурен прокурор и т.н., но  какво показват фактите? Фактите показват, че нарастват случаите на вербална и физическа разправа, агресия, а в същото време няма ефективни наказания за тези, които са си позволили това. Нещо повече – наказанията са едната страна на медала, явно не се полагат достатъчно грижи за осигуряване на сигурността на колегите, които работят особено в спешните центрове. Ролята на работодателя, мениджъра на лечебното заведение е да осигури там адекватна физическа охрана, както и да речем и паник бутон.“

Иван Маджаров смята, че в лечебните заведения и в спешните центрове трябва да има истински охранители, а не да се наемат на работа пенсионери. Той е на мнение и че различните злоупотреби като отбелязването за поставена ваксина на дете без тя в действителност да е направена трябва да се разследват веднага и да се накажат много строго. 

В интервю за "Хоризонт" д-р Благомир Здравков от Клиниката по анестезиология и реанимация на болница "Пирогов" коментира за кампанията на БЛС, че доверието между лекар и пациент е нарушено и трябва да се възстанови.

Д-р Благомир Здравков. Снимка Владимир Карамазов

"Тази инициатива e страхотна! Нещо такова отдавна съсловието имаше нужда да бъде направено, защото проблемът има две страни - както обществото е длъжник на медицинското съсловие, така и ние, като лекари, очевидно трябва да подобрим уменията си за комуникация с пациентите. Точно затова е тази идея - да бъдат събрани лекари, към които хората имат доверие или им симпатизират, тези хора да изградят наново доверието и да се съгради наистина по нов начин доверието между лекари и пациенти", каза д-р Здравков.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна