Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни имунизации в София за хората, имали близък контакт със заразени с морбили

| обновено на 20.02.19 в 16:09
Снимка: БГНЕС

40 са контактните лица за морбили в квартал "Христо Ботев" в София, съобщи д-р Ирина Гайтаневска от Столичната регионалната здравна инспекция. Мобилен екип пред читалището в квартала започна безплатни имунизации на хората, които са имали близък контакт с последните три случая на заразени с морбили. Георги Борисов, който е техен съсед, първи се имунизира:

"Притеснявах се, защото казват, че е опасно. Това момиче, където е, ми е съседка - през една къща. Аз държа хранителен магазин и може да влизат и излизат разни хора при мене и от това се опасявам, защото ако се заразя аз, ще отида на работа и ще заразя колеги".

Христо Николов - здравен медиатор в квартала - потвърди, че като цяло хората се имунизират от личните лекари.
Според доктор Ирина Гайтаневска засега няма нужда от ваксиниране на всички желаещи, защото това не е извънреден случай, а ваксинация по повод контактни лица.

"Разбира се, очакват се нови случаи. Това е нормално при един такъв вид заболяване, но към момента това са спорадични случаи".

Мобилният екип ще работи днес до 16.30 часа, но ако останат неимунизирани от контактните лица, ще продължи е в утрешния ден.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна