Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Райчев: Борисов вписа България като добрия ученик в ЕС

Членството в ЕС е най-големият шанс на България, смята социологът

| обновено на 20.02.19 в 12:58
Снимка: БГНЕС



ГЕРБ отново има шанс за най-много гласове на европейските избори, сочи проучване на Европейския парламент, осъществено на 23-ти януари и оповестено в началото на седмицата.

За партията биха дали гласа си 33,2 на сто от анкетираните. За БСП биха гласували 30,9 на сто, за ДПС - 10,6 на сто, за "Обединени патриоти" - 6 на сто. „Да, България“ би взела 5,6 на сто, а „Воля“ получава 3,9 на сто.

За графа „други“ вота си биха дали 9,8 на сто.

Кои са най-важните изводи от социологическото проучване, поръчано от Европарламента?
В интервю за "12+3" темата коментира социологът Андрей Райчев.

Ако проучванията се сбъднат, за пръв път в историята на ЕП сборът между леви и десни няма да прави мнозинство. Те трябва сериозно да се замислят кого ще вземат за партньор - Либералите или Зелените. Спадът на десните не е толкова голям, но на левите е голям, защото има антилиберална революция, а по някаква причина сметките плащат левите. От партия на труда либералите се превърнаха в партия на малцинствата, отбеляза Райчев.

Много е важно да видим на какъв фон в Европа се развиват изборите. Трите периферии - Западна, Южна и Източна - са политически болни. По проблема Брекзит се върви към отцепване без договор, дано да не съм лош пророк, каза социологът.
От времето на войната англичаните не са се запасявали. А сега се запасяват и купуват евро. Това е популистка искра - Европа е виновна за всичко, допълни Андрей Райчев.
В източната част има режими от типа на Качински и Орбан. У нас Борисов "умело използва дипломатическата обстановка и успя да класира България като доброто дете. Престанахме да сме детето за бой. Биеха ни, защото беше безплатно. Сега, слава Богу, не е така. Борисов вписа България като добрия ученик. Дума не може да става за сравнение с Орбан или Качински. Те са евроскептични и образуват силно централизирани режими. Европа е в институционална безпътица. Чуват се гласове, че се разпада. Пак погребват Европа в аванс", смята Андрей Райчев.
Той коментира популистите, които управляват в Италия и отбеляза, че у нас хората залагат на по-традиционните партии. 

Райчев даде пример за "блестящ политик - Алексис Ципрас. Той спаси Гърция, като я мобилизира. Това вече не е онази страна, която потъваше".

"Най-големият шанс на България, както и заслуга на цяла серия политици е това, че сме член на ЕС - най-хубавото нещо в историята на човечеството като политическа формация", заключи социологът.

В звуковия файл можете да чуете интервюто с Андрей Райчев, както и анкетата на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени