Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неостаряваща музика и талантливи млади изпълнители на Evergreen Fest - 2019

Преди дни в София се проведе първото издание на Evergreen Fest. Автор на идеята за този фестивал на „вечнозелената“ поп и джаз музика е Румяна Коцева – поп певица и вокален педагог. Нейни съмишленици и партньори в организацията са фондация „Музика вива“ и екипът на Народно читалище „Д-р Петър Берон“ – съорганизатор на събитието, осигурил и основната част от бюджета. Морална и материална подкрепа Evergreen Fest е получил също от Юджи Мията и неговата фондация „Седмица на мира“. Прочутият японец, посветил живота си на благородни каузи, многократно е посещавал страната ни.


Той е стар приятел на моя клас по поп и джаз пеене, и мой разбира се –
споделя Румяна Коцева. С него няколко години правихме концерти, по повод 21 септември Световния ден на мира. Той с радост подкрепяше моята идея за концерти с български евъргрийни от близкото минало. Затова и сега ни помогна за този фестивал.

Evergreen Fest е продължение на поредицата от концерти, организирани от мен между 2012 и 2016 г. – казва още г-жа Коцева. В тях мои ученици представиха български песни, създадени в периода от 60-те години на м.в. до началото на новия век. Във фестивала, който току-що завърши, бяха изпълнени джаз стандарти и евъргрийни само на английски език. А участниците бяха от цяла България. Всички тези имена и песни, достигнали до нас, са наистина стойностни, с хубави мелодии и текстове, с истински послания, споделят прекрасни истории и преживявания. Знам, че в процеса на работа децата ще се натъкнат на „подводни камъни“ и ще разберат, че те не са толкова лесни за изпълнение, колкото изглеждат. Между другото, същото беше и при българските песни. Тази музика, която изисква повече умения, повече финес, е създадена от големи майстори и е изпълнена от големи майстори. За всички е добре да се учат от най-големите. Пък нека след това децата да се върнат към „модерната“ музика и да приложат наученото и като изпълнители, и като автори на нови песни.



В първото издание на фестивала участниците (от 7 до 35 годишна възраст) бяха разделени в шест групи – пет възрастови и една за дуети, триа и пр. В журито поканихме доказани професионалисти – джаз певците Камелия Тодорова и Васил Петров, журналиста Светослав Николов. Те трябваше да изберат по един фаворит от всяка група, имахме и няколко специални награди – наградата на „Музика вива“, на Народно читалище „Д-р Петър Берон“ и т.н. Всички бяха смаяни от това колко добри млади певци се явиха на този фестивал. Нека подчертая, че той не беше замислен като конкурс, а по-скоро като празник. Бяхме изненадани колко деца вече имат в своя учебен репертоар такъв род песни. Имахме представители от вокални школи, както и от училищата, в които обучението се провежда на английски език. Направиха впечатление децата, подготвени в школата в Севлиево от вокалната педагожка Ценка Горалова, в Арт войс център в Пловдив с вокален педагог Румяна Иванова, вокалната школа на Росица Йорданова в София, децата от Благоевград и др.

След заключителния концерт и участници, и публика бяха единодушни –прекрасната идея получи и подобаваща реализация. Наистина присъствахме на чудесен празник, прозвуча неостаряваща музика, изпълнена от талантливи български деца и младежи.

Предполагам, че догодина ще има още по-голям интерес – каза още Румяна Коцева. Мисля да променя някои неща в регламента, за да се отделят конкурсната и фестивалната програма. Много от децата имат силен състезателен дух и непременно искат да получат награда. Не знам дали още догодина, но бих включила и категория за български евъргрийни. Беше изключително ценно това, което направихме с моите ученици и мисля, че то би било ценно и за всички пеещи деца в нашата страна.

Снимките са предоставени от Evergreen Fest

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени