Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив 2019 – Студио „Червеното пони“ 2

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Пловдив – европейска столица на културата 2019.

Днешният „Артефир“ излъчваме от Пловдив, един от най-старите градове в Европа и културна столица на Континента през 2019 година. Това е третото издание на специалното ни Студио „Червеното пони“, наречено на името на галерията, разположена в дома на знаковата за града личност Начо Културата (Атанас Кръстев).
Заедно ще разгледаме февруарския артистичен афиш на Пловдив, ще ви срещнем с авторите и артистите му, ще сверим пулса си с ритъма на този кръстопътен древен град, пресечна точка на амбиции и разпаднали се империи, град в който осезателно се чувстваме близки до митологията.
Днес ще ви запознаем и с някои от гостите в Пловдив, чието изкуство ще имат удоволствието да видят пловдивската публика и гостите на града. През последните два дни Градът под тепетата ни разглези със синьо небе и пролетно слънце, но екипът на „Артефир“ ще Ви покаже къде са горещите точки, културните точки на Пловдив.

Водещи на предаването са: Дарина Маринова и Боряна Георгиева.

В звуковия файл можете да чуете разговорите с:
• Йордан Велчев – авторът на „Балканският човек“, „Градът между Изтока и Запада“, поетът.
• Соня Калеро-Алонсо – легендарната кубинска балерина и хореограф, която поставя на сцената на Опера Пловдив танцовия спектакъл „Кармен“ по музика на Бизе-Шчедрин
• Диана Добрева – режисьор на „Одисей“ по Омир броени дни преди премиерата в Драматичен театър – Пловдив
• Нина Найденова – директор на Държавна опера Пловдив, с която говорим за трите премиери – „Мария от Буенос Айрес“ – сюрреалистичната опера от Астор Пиацола, предстоящата балетна постановка „Кармен“ и многоочаквания „Орфей“ в Античния театър
• Тома Спространов, знаковият радиоводещ – за ритъма, мелодията и гласовете на Пловдив


Във „Време и половина“ ви представяме независимата платформа за документален, социален и политически „Театър на отговорността” с основна идея за разширяване на театралната сцена в Пловдив в посока на социално ангажирано изкуство и с вяра, че театърът може до голяма степен да поеме отговорностите, от които държавата и институциите са абдикирали. Разговор със създателите на платформата Катя Георгиева, Цвета Ерменкова Борис Зафиров и др.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна