Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима британски министри обявиха, че ще гласуват за отлагане на Брекзит

| обновено на 23.02.19 в 13:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания трима министри в кабинета на Тереза Мей обещаха да се противопоставят на премиера и да гласуват за отлагане на Брекзит, ако тя не успее да прокара нейната сделка за Брекзит в парламента. 

За първи път публично министри от кабинета казват, че Брекзит трябва да бъде отложен, ако парламентът не подкрепи сделката на Мей следващата седмица. Министърът на трудовата заетост и пенсиите Амбър Ръд, министърът на правосъдието Дейвид Гоук и министърът на икономиката Грег Кларк заявиха, че ще гласуват да се даде повече време на Обединеното кралство да договори сделка с ЕС, което е против плановете на премиера и застрашава единството на кабинета. 

Член 50 от Лисабонския договор, с който бе задействан двугодишния процес по напускане на ЕС и договаряне на споразумение, изтича на 29 март. 

Министърът на трудовата заетост и пенсиите Амбър Ръд, министърът на правосъдието Дейвид Гоук и министърът на икономиката Грег Кларк оповестиха в писмо до „Дейли мейл“, че времето тече бързо и те се надяват на пробив в преговорите, но ако това не стане, те ще се изправят срещу премиера и ще гласуват за отлагане на Брекзит. 

Премиерът трябва да се завърне в Камарата на общините във вторник с ревизиран вариант на нейната сделка. Ако тя обаче не бъде одобрена, в сряда депутатите могат да гласуват парламентът да поеме делата за Брекзит. В сряда е предвидено гласуване в парламента, чрез което депутатите могат да направят опит да поемат делата по Брекзит в техни ръце. Ръд, Гоук и Кларк изразяват готовност да подадат оставки, за да подкрепят това гласуване. 

В същото време „Гардиън“ пише днес, че има информация, че някои министри смятат, че Тереза Мей трябва да се оттегли след местните избори през май и да позволи на нов лидер да осъществи следващата фаза от преговорите за Брекзит. Министрите смятат, че е най-добре Мей да напусне малко след първата фаза на преговорите или рискува да загуби вот на доверие в края на годината.

В кратка реакция от „Даунинг стрийт“ се казва, че премиерът работи по сделка с ЕС и зачитане на резултата от референдума и в тази посока трябва да бъде насочена енергията на министрите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени