Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Константин Гроздев, хирург:

Метаболитната хирургия помага на здравето още след първия месец

Има благотворно въздействие още преди редукцията на наднорменото тегло

Снимка: Личен архив
Затлъстяването е огромен проблем, който е във фокуса и на Световната здравна организация. Често обаче това е заболяване, което не зависи само от храненето или от липсата на движение. При някои хора противодействието с медикаменти или други конвенционални средства се оказва недостатъчно ефективно и спасител  при подобни случаи се оказва специалистът по т.нар. бариатрична хирургия.

Да припомним формулата, по която може да изчислите Индекса на телесната маса (ИТМ): телесно тегло (в килограми) разделено ръста в метри, на втора степен.
ИТМ = тегло, кг/ (ръст, м) 2

Ако получите резултат под 18.5, теглото ви е под нормите,
между 18.5 – 25 – имате нормално тегло;
над нормата сте при ИТМ между 25 и 30;
над 30 започват степените на затлъстяването.

Нашият консултант-събеседник по темата - д-р Константин Гроздев, е гл. асистент към Катедрата по хирургия на Медицински факултет и е гл. административен лекар на Клиниката по хирургия на Александровска болница. Само през последните 2 години д-р Гроздев беше награден от БЛС и от Медицинския университет като млад учен за значителни приноси в научната и преподавателска дейност в областта на клиничните науки.

У нас бариатричната хирургия не се преподава. Д-р Гроздев е специализирал в Белгия и в практиката си има повече от 1000 лапароскопски операции.

От него ще научим всичко най-важно за този вид лечение на хората, болни от затлъстяване, за които диетите и съществуващите медикаменти се оказват безсилни да помогнат.

Интересното е, че е установен положителен ефект от операциите още преди редуцирането на теглото – пикът за това става до 2 години след хирургичната интервенция – обясни д-р Гроздев. - Но още след първи месец пациентът чувства облекчение по други придружаващи затлъстяването заболявания – високо кръвно налягане, дори диабет тип 2. Обяснението е, че се променя секрецията на различни ензими и хормони от органите, които влияят на метаболизма. Затова и през последните години терминът бариатричната хирургия все повече са замества с метаболитна.

В това направление медицината се развива вече повече от 50 години.

Някои от видовете метаболитна хирургия вече са утвърден класически стандарт в терапията.

Стомашният байпас е едно от големите открития на последното десетилетие, включително и заради ремисията на диабета, която предизвиква.

В резултат на тази операция стомахът се намалява до вместимост 30-35 милилитра. Храната преминава през по-малката част и след това отива директно в тънките черва. Другата, по-голяма част от стомаха се запазва, не закърнява и продължава да функционира. Златен стандарт.

Снимка: Александровска болницаДругият популярен метод и sleeve gastrectomy (гастректомията). Прави се надлъжна 2/3 резекция на стомаха. Изрязаната част се отстранява от организма и в този смисъл операцията е необратима. Отново се намалява обемът и човек не може да поеме голямо количество храна. Тази процедура е рестриктивна, но и с достатъчно метаболитни промени, защото в стомашната част, която се отделя, има един хормон – грелин, който играе съществена роля в регулацията на апетита.

По-рядко (при хора с тегло 200-300 кг) се прилага операцията на Николо Скопинаро, при която се заобикаля много по-голяма част от тънките черва и храната почти веднага отива в дебелото черво.

Стомашният пръстен вече губи своето значение, заради незадоволителни резултати и усложнения, дори пациенти отиват в хирургията да го махат. Методът е рестриктивен, но не води до метаболитни промени.

От 2016 г. в Александровска болница е сформиран мултидисциплинарен екип (освен хирурга - диетолог, психолог  и психиатър, ендокринолог, гастроентеролог, пулмолог и кардиолог) и се прилагат всички методи на метаболитната хирургия, по световните стандарти.

Изборът на метода зависи и от предварителните изследвания, които се правят преди операцията.

Топ 3 на страните с най-много операции
1. САЩ
2. Бразилия
3. Франция

Цената в Александровска болница е 11 000 лева. За съжаление, за разлика от други европейски страни, НЗОК не покрива дори част от цената на операцията, но специалисти и пациенти ще настояват това да стане и у нас.

Засега в България лица под 18 и над 65 години не се оперират по способите на метаболитната хирургия.
За успешна се смята операция, след която до 2 години се редуцира повече от половината от теглото, което е преценено като цел на лечението. Успех е и ремисията на придружаващи заболявания, както и намаляването на медикаментите за тях.

Чуйте повече по темата от д-р Константин Гроздев.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.