Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Висшият адвокатски съвет призова за прецизиране на Закона срещу прането на пари

Ралица Негенцова
Снимка: БГНЕС

Работната група, която трябва да прецизира текстовете в Закона срещу прането на пари, се събира на първо заседание този следобед. Групата ще търси компромис заради недоволството на адвокати, според които новото изискване да информират ДАНС за свои клиенти, би нарушило адвокатската тайна. 
Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и адвокат Илия Колчев посочиха, че съответните европейски изисквания са получили неправилно тълкуване в българското законодателство: 

"Тези норми те не са трансформирани анблок, както се казва, доста по-разширено са действали нормотворците тогава, когато те са изготвяли съответния закон със съответните промени в закона", каза Колчев.

"Считаме, че сме в изключение, тъй че не би следвало, когато се прави една колизия между тези норми и другите, които са свързани с адвокатската тайна -това искаме да бъде прецизирано в законодателството с едни изменения в закона", допълни Негенцова .


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.