Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремният фотограф Владимир Донков за най-дългата солова наша полярна експедиция

7
Владимир Донков
Снимка: Личен архив

След броени дни екстремният фотограф Владимир Донков тръгва на най-дългата самостоятелна българска полярна експедиция. В продължение на около месец той ще тегли сам, на ски, шейна с 85 кг багаж, през диви планински райони в Швеция, Финландия и Норвегия, и при температури от минус 15 до минус 40 градуса. 

Донков има професионален опит като фотограф, водач на експедиции и преподавател по фотография във Великобритания, Малта, България, Норвегия и САЩ. Работил е за National Geographic и редица престижни фотографски издания. Канен е като лектор в Кралското географско дружество в Лондон и в многобройни фотографски клубове в Европа.

До момента има прекарани общо две години в Арктика, като някои от предишните му експедиции включват дълги преходи през Лапландия и Норвегия, водене на ветроходни експедиции в северните и южните полярни райони.

Сега приключението на Донков започва от географската ширина на Северния полярен кръг в Лапландия и по план трябва да завърши на нос Нордкап - най-северната точка на Европа. Или общо над 800 километра в търсене на перфектните кадри. И на собствените граници.

Казва, че избира полярните райони, заради слабата им населеност и че дългите експедиции са най-добрият начин човек да изследва своите възможности.

Очаква се дългото прекосяване на Арктика да му отнеме около месец, при температури, падащи до -40 градуса, силни ветрове и снеговалежи. Вода ще добива с топене на сняг, а храната ще е пакетирана и ще я носи в шейната, която тегли.

Конкретно за тази експедиция се е готвил активно през последните 7-8 месеца, макар че се поддържа в добра форма през цялото време.

Освен чисто физическа, подготовката за една такава експедиция е и чисто ментална, казва Владимир Донков. Защото има ситуации, за които трябва да си не само физически подготвен.

"Има ситуации, при които преди десетина години щях да се уплаша до смърт, но сега - не ми е приятно, не ми е лесно, но знам, че няма непосредствена животозастрашаваща опасност и се старая да си пея през това време, защото винаги прави живота по-хубав. Не, че мога да пея, но, в крайна сметка, там няма кой да ви чуе. Скоро се случи така - два пъти да ми се срине палатката от много силен вятър върху мен, и се хванах, без да се усетя, че си пея от Монти Пайтън различни мотиви..."

По време на експедицията Донков ще има включвания на живо от Арктика в класни стаи в български училища. Така запова полевата работа на новосформираната от него фондация "Откриватели". Тя ще среща децата с хора с нестандартни професии и ще помага на учителите със събиране на интересно учебно съдържание от различни краища на света. В екипа на фотографа участват учени от БАН, географи, биолози, предприемачи и хора на изкуството с международен опит.

Това ще бъде 20-ото пътуване на Владимир Донков в полярните райони за последните десет години.

"Човек научава най-вече къде са границите му и след това научава, че тези граници се разширяват... С времето наистина се разширяват понятията ти за това какво можеш. Но най-вече се промени отношението ми към хората. Аз първите години наистина гледах експедициите ми да бъдат много далече от хората, имах такава нужда, но с времето, всъщност, хората, които срещам там, са много често хора, които живеят в средата на нищото, буквално. Някои от тях никога не са ходили на училище, а са ме научили на неща, които тук, в университета, не можаха да ми дойдат като уроци и като изводи. Най-вече това (б.а. експедициите) ви кара да обичате хората. Колкото и странно да звучи, много хора си мислят, че човек отива на тези експедиции, за да се отдалечи от хората, аз се връщам често и по-близък към близките си тук. Когато е студено и имате дълго време на ден да правите една относително монотонна дейност, всъщност, имате страшно много време за качествено мислене. И се връщам обикновено пълен с идеи, както за работа, така и в лично отношение, и много зареден с енергия".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна