Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми пред плановете на ЕК за разширяване на черния списък за пране на пари

Снимка: БНР, архив

Близо 20 евродепутати от различни политически групи се противопоставят на натиска на Великобритания Саудитска Арабия да бъде извадена от черния списък на страните с висок риск за пране на пари и финансиране на тероризма, предложен от Европейската комисия.

Комисията предложи списъкът от 16 държави да бъде разширен със 7 страни, сред които Саудитска Арабия и Панама.

Евродепутатът Свен Гиголд от групата на Зелените/Европейски свободен алианс заяви, че всички страни-членки на ЕС, с изключение на Белгия, се готвят да блокират предложението.

„Испания защитава Панама, а Съединените щати оказват изключително масивен натиск, тъй като в него има 4 американски юрисдикции", твърди Гиголд.

„Призоваваме Комисията да отговори на призива на Европейския парламент и да проведе цялостна, независима и базирана на доказателства оценка на високо рисковите трети страни. Идентифицирането на тези страни е необходима стъпка за предпазването на целостта на финансовата система на ЕС. Това трябва да се приложи и към Саудитска Арабия, като се има предвид дълбочината на откритите дефицити и силните ѝ икономически връзки с Общността", се казва в писмото на евродепутатите.

„Правителствата трябва да си зададат въпроса дали са на страната на автократите или на техните граждани. Списъкът не трябва да бъде промиван“, казва Свен Гиголд.

От Европейската комисия подчертаха, че процедурата е в ход и няма да коментират нищо, докато тя не приключи.

Очаква се списъкът да бъде разгледан на заседанието на Съвета на икономическите и финансови министри на 13 март.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени