Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговският дефицит на САЩ нарасна през 2018 до 10-годишен връх

Търговският дефицит на САЩ се изстреля през 2018- година до 10-годишен връх, докато дефицитът спрямо Китай достигна рекордни исторически нива въпреки френетичните усилия на Доналд Тръмп и на администрацията на Белия дом да намалят търговската дупка чрез въвеждане на редица високи мита върху вноса.

През декември 2018-а година международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги скочи с цели 18,8% до 59,8 млрд. долара, отбелязвайки най-солиден растеж в рамките на месец от октомври 2008-а година насам, показват данни на Департамента по търговия.

Това допринесе за разширяване на американския търговски дефицит през цялата изминала година до 621 млрд. долара спрямо негативен баланс в размер на 552,3 млрд. долара през 2017-а година, достигайки най-голям размер от 2008-а година насам, когато дефицитът достигна 709 млрд. долара по време на последната рецесия.

Дефицитът само при търговията със стоки пък удари исторически връх от 891,3 млрд. долара, отразявайки рекордни дефицити както с Китай, така и с Мексико и Европа.

Търговският дефицит продължава да се влошава въпреки протекционистката политика на Белия дом, като в рамките на 2018-а година дефицитът на САЩ с Китай нарасна с 11,6% до исторически връх от 419,2 млрд. долара.

Причина за рязкото разширяване на дефицита през декември е спада на американския износ с 1,9% до 10-месечно дъно от 205,1 млрд. долара. Експортът отслабва поради забавящото се глобално търсене и силния долар, което прави произвежданите в САЩ стоки по-неконкурентноспособни на международните пазари, въпреки че в рамките на цялата 2018-а година американският износ достигна рекордните 2,5 трлн. долара.

В същото време обаче декемврийският внос на стоки и услуги нарасна с 2,1% до 264,9 млрд. долара, отчасти поради факта, че американският бизнес трупаше складови запази в очакване на по-нататъшно увеличение на митата върху китайския внос. В рамките на цялата 2018-година вносът в САЩ достигна рекордните 3,1 трлн. долара.

Една от основните причините, поради които търговският дефицит на САЩ продължава да бъде много висок, е че американската икономика се намира в много по-добра форма от другите водещи икономики, а американците са в по-добро финансово положение, отколкото потребителите в повечето от останалите държави и с оглед на това харчат повече за по-евтини вносни стоки, имайки предвид силния щатски долар.

С оглед на това дефицитът може да продължава да се влошава, ако доларът остане силен, правейки произведените в САЩ стоки по-скъпи за чуждестранните купувачи. Глобалният икономически растеж пък продължава да се охлажда, което също би трябвало да навреди на търсенето на американски стоки зад граница въпреки неистовите усилия на администрацията на Тръмп да се пребори с този хроничен за американската икономика проблем.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна