Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамид Хамид: БСП се редят всяка седмица за командировъчни в парламента

Снимка: БГНЕС

БСП се редят всяка седмица за командировъчни в парламента, каза пред БНР Хамид Хамид от ДПС, зам.-председател на правната комисия в парламента.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той коментира изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че има връзка между подкрепата на ДПС за отхвърлянето на президентското вето върху Изборния кодекс и опрощаването на задълженията на мюфтийството.

Депутатът изказа мнение, че в момента от левицата търсят начин да се върнат в пленарна зала.

„За да заработи този закон, който е приет след пълен консенсус при президента на два консултативни съвета, тези задължения трябва да бъдат опростени. Нямаме представа другите вероизповедания дължат ли. Г-жа Нинова е подкрепила това на две заседания на КСНС при президента. Явно обаче в момента, търсейки повод да се върнат в парламента, защото явно са им свършили командировъчните, за които се редят всяка седмица в парламента, търсят повод за демагогия. Пример за демагогия – тясно партийният интерес на БСП поставен над националната сигурност на страната“.

Промените в Закона за вероизповеданията влизат днес в Комисията по вероизповеданията, а утре – в пленарна зала.

Хамид подчерта, че по този законопроект се работи от края на януари - началото на февруари. Той отрече да се работи бързо и изненадващо. Според него връзка между законопроекта и подкрепата на партията за отхвърлянето на президентското вето може да има само в „главите на някои болни мозъци“.

Задълженията за осигуровки и данъци се трупат, когато няма ясни правила за финансиране и когато държавата не си е в ролята, подчерта Хамид Хамид.

Той обясни, че през последните 2 месеца, в които вече действа новият закон, не са се получавали заплати, защото няма как държавната субсидия да стигне до мюфтийството заради опасността парите да отидат за разплащане на задължения към частни съдебни изпълнители. Единственият вариант е тези задължения да бъдат опростени, категоричен е депутатът.

Отчасти ДПС споделя притесненията на държавния глава, в частта за машинното гласуване, отбеляза Хамид. По думите му обаче ветото е било наложено по предложения именно на движението.

„Няма основание ние да си променим предложенията. Поддържаме си ги и е напълно естествено да гласуваме за тях повторно, и трети път, и четвърти път. Благодарим на всички партии във вчерашния ден, че подкрепиха предложенията на ДПС, отхвърляйки ветото на държавния глава“.

Дебатът върху изборните предложения се измести върху преференцията, а това не беше темата на Изборния кодекс, каза още депутатът от ДПС.

„Първо трябва да се води дебатът за българските граждани, където Конституцията казва, че независимо къде живеят, имат еднакви права и задължения. Конституцията не дели гражданите на живущи в Бангладеш, Лондон, Мюнхен или Истанбул. Конституцията е еднаква за всички български граждани. Този дебат не се състоя и затова така упорито внасяме тези предложения и ще продължим да ги внасяме“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна