Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Турция започват от днес съвместни патрули в Идлиб, Северна Сирия

| обновено на 08.03.19 в 13:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и Турция започват от днес съвместни патрули в гр. Идлиб в Северна Сирия съобщи турският военен министър Хулуси Акар. Той посочи още, че се очаква разполагане на руските ракети С-400 в Турция през октомври.

В интервю пред Анадолската агенция Хулуси Акар заяви, че съвместните патрули ще бъдат извън града, в зоната, от която трябва да бъдат изтеглени тежките оръжия.

Договореност за създаването ѝ беше постигната между руския и турския президент Владимир Путин и Реджеп Ердоган през септември 2018 г. В последните седмици наблюдатели отбелязваха разминавания между руските и турски позиции за Сирия.

Според Хулуси Акар закупуването на руските ракетни комплекси С-400 е било въпрос на „необходимост, не на избор“ за Турция. Военновъздушните сили на страната проучват къде да бъдат разположени зенитните комплекси и тяхната дислокация ще започне през октомври.

Вчера вицепрезидентът Фуад Октай заяви, че Анкара ще получи първата доставка на С-400 през юли.

Ден по-рано турският президент Ердоган отново подчерта, че сделката с руската страна е приключена и ще започне съвместното производство на елементи от батареите. В телевизионно интервю турският лидер допълни, че по-късно може бъде постигнато споразумение и за следващото поколение комплекси С-500.

По думите му не е било постигнато разбирателство с американските президенти Барак Обама и Доналд Тръмп за закупуване на ракети „Пейтриът“ заради условията по кредита и трансфера на технологии.

Междувременно Държавният департамент на САЩ отново предупреди Анкара, че ако Анкара закупи руските ракети, това може да доведе до преразглеждане на турското участие в програмата за производство и получаване на изтребителите от пето поколение Ф-35 и до евентуални санкции.

Хулуси Акар съобщи, че до момента 15 621 души са били отстранени от редовете на армията заради връзки с организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен. 358 от отстранените по-късно са били върнати на работа.

Турският военен министър добави, че от 1984 г. насам са били неутрализирани над 66 500 кюрдски бойци. Той заяви отново, че операциите на турската армия срещу тях в планинските райони на Северен Ирак ще продължат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени