Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският финансов сектор изнася активи от Острова за почти 1 трлн. паунда заради Брекзит

Най-малко 275 британски финансови компании са преместили или планират да преместят активите си от страната като част от подготовката за оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз, се посочва в доклад на мозъчния тръст New Financial LLP, в който се очаква сумата на изнесените активи да достигне почти 1 трлн. британски лири.

Банките вече се преместили активи за близо 800 млрд. британски лири към други държави от ЕС, което съставлява приблизително 10% от цялата банкова система на Обединеното кралство, докато застрахователните компании и мениджърите на финансови активи са преместили съответно около 35 и 65 млрд. паунда. Повечето от фирмите са се преместили в Дъблин, Люксембург, Париж, Франкфурт и Амстердам.

Анализаторската компания New Financial LLP  също така изрази мнение, че допълнително ще бъдат изнесени с течение на времето още активи и че сегашните премествания представляват едва само "първата фаза", като крайната стойност на изтегления от Великобритания финансов бизнес ще бъде "много по-висока".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени