Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще работи за споразумение без предпазен механизъм по Брекзит

Маргаритис Схинас
Снимка: ec.europa.eu

Европейската комисия ще положи всички усилия за постигане на споразумение, в което да бъде заместен т.нар. "предпазен механизъм" по Брекзит. Това каза говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

На въпрос за проведения през уикенда телефонен разговор между председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей Схинас отговори:

"Комисията предложи допълнителни гаранции, че защитният механизъм, в случай че бъде използван, ще се прилага временно. Ние поехме ангажимент да се постараем максимално, за да намерим споразумение, в което той да бъде заместен. Готови сме да започнем последователна работа за алтернативно урегулиране по време на преходния период. Оставаме отворени и в готовност да се срещнем с британски преговарящи по всяко време. Готови сме да ратифицираме сделката преди 29-и март. Сега е ред на Камарата на общините да вземе важния набор от решения тази седмица". 

Схинас уточни, че Юнкер и Мей са направили преглед на извършената работа на техническо равнище през уикенда. Той добави, че не се предвиждат по-нататъшни срещи на политическо ниво, но страните ще останат в близък контакт през тази седмица.

Схинас отказа да коментира публикациите, че данните, подадени от Великобритания в Шенгенската информационна система, могат да бъдат изтрити в случай на Брекзит без сделка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна