Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ива Таралежкова: Добре е да се обединят предложенията на „Системата ни убива“ и „Системата ни убива всички“

Снимка: БГНЕС, архив

Общественият съвет към Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите в Народното събрание ще разгледа на днешното си заседание предложенията на двете национални граждански инициативи, внесени по различно време с идеята да реформират системата, която трябва да се грижи за хората с увреждания у нас - „Системата ни убива“ и „Системата ни убива всички“.

В интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ председателят на Обществения съвет Ива Таралежкова обясни, че при двете инициативи много от идеите се повтарят. Въпреки че Законът за социалните услуги вече е приет, според двете групи все още има доста неща, които трябва да се променят, отбеляза Таралежкова и добави:

„По-голямата част е извън закона. Биха могли да се предприемат стъпки по тях. Въпросът е доколко ще има политическа воля да се продължи работата в тази насока – като са казали А и Б, да кажат и В. Добра идея би била да се обединят инициативите, да се допълнят взаимно и да се разгледат заедно от депутатите. Това ще бъде едно от моите предложения на Обществения съвет днес. Всичко зависи от волята както на инициативните комитети, така и на народните представители“.

Общественият съвет е дал предложения към парламента за оптимизиране на процедурите за прякото участие на гражданите, включително към гражданската инициатива да има по-голяма чуваемост. Предложенията са свързани и с намаляване на личните данни, които се събират, и с намаляване броя на подписите. Засега обаче за тези предложения няма чуваемост, каза Таралежкова.

Националната гражданска инициатива може да повдигне въпрос от обществено значение с подписите си и да накара НС да разгледа предложенията, каза председателят на Обществения съвет. По думите ѝ обаче тя няма обвързващ характер или характер на инициатива за референдум.

Целта на съвета е да даде възможност и институционализиран механизъм за включване на гражданските организации и гражданите в обсъждането и вземането на решения на национално ниво. Общественият съвет е инструмент за информиране, изказване на позиции и даване на експертиза.

„Членовете на Обществения съвет са 22-ма представители на различни неправителствени организации в различни тематични групи. Целта е НС да се ползва от опита, информацията и експертизата на тези организации“, обясни председателят на Съвета. Тя добави, че в него се разглеждат теми, които не са непременно в дневния ред на народните представители. Винаги се разглеждат и граждански инициативи и такива за референдум.

Таралежкова подчерта, че комисията до голяма степен подкрепя предложенията на Обществения съвет. В останалите комисии обаче не винаги има същата чуваемост, каза тя и даде пример със Закона за доброволчеството, който и до момента отлежава.

„За нас това е проблем. Опасявам се този много добър механизъм, като Обществения съвет, да не се окаже отново една брошка на ревера на политиците. Опитваме се да бъдем проактивни, но често чуваемостта липсва“, изрази опасенията си Ива Таралежкова.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.