Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За родения преди 95 години Константин Илиев и творящия дух

Професор Константин Илиев
Снимка: архив

Всяка нация получава своя шанс повече или по-малко да получи високо надарени, големи личности,които движат нейния духовен просперитет, създават нейните духовни притежания .

Едни се проявяват повече като културни строители, умеят да изграждат средата, условията в които ще може да се насочат енергиите на повече хора , други разгъват таланта си в произведения на изкуството, които могат да бъдат лицето на нацията. Композиторът и диригентът Константин Илиев беше и двете.

Той е един от най-активните, съзидателни личности в музикалната ни действителност. В продължение на четири десетилетия неукротимата му творческа природа винаги и навсякъде търси и намира начин да проектира музикални събития ,да раздвижва застиналия пейзаж, да увлича  и вдъхновява  за постижения, немислими преди това.

Да мислиш и живееш като творческа личност и не само да устояваш на насрещните бури в сложно и абсурдно политическо време, но и да ги предизвикваш , за да покажеш силата и величината на собствената си художествена визия се изисква една артистична безразсъдност, която не е от всекидневен порядък.

Човек с творческия потенциал на Константин Илиев и със силата на неговата артистична природа можеше да си го позволи и да заплати високата цена да бъде себе си, независимо как това се приема и дали околния свят е готов да каже: „Ела, творящ дух“.


Слушайте предаването, посветено на Константин Илиев, на 12 март, вторник от 19,30 в "Студио Музика" по програма "Христо Ботев".
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от
Альона Баева

Альона Баева: Цигулката има душа

публикувано на 27.02.20 в 14:12