Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акциите на "Боинг" се понижават с близо 6%, ограничавайки позитивното представяне на Уолстрийт

самолет Боинг, модел 737 Max
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на "Боинг" се понижават с нови близо 6% при старта на търговията във вторник след вчерашен техен спад с 5,33%, отбелязвайки най-солидно двудневно понижение от юни 2009-а година насам, тъй като все повече държави по света налагат забрана за полети на самолети от моделите Boeing 737 Max в резултат на катастрофата в неделя на самолет от този клас на Етиопските авиолинии, при която загинаха всичките 157 души на борда. Тази катастрофа е факт само няколко месеца, след като същият модел самолет на компанията Lion Air се разби в Индонезия през миналия октомври.

Подобна забрана за полети на Boeing 737 Max 8 беше въведена днес и от авиационните регулатори на Великобритания, Малайзия, Исландия, Франция, Германия и Норвегия, следвайки Австралия, Сингапур, Монголия, Индонезия, Китай и няколко страни от Латинска Америка.

Решението за забрана е факт, въпреки че по-рано във вторник Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) заяви, че понастоящем не планира да заземи временно самолетите на "Боинг" от този модел, въпреки че само в рамките на пет месеца вече дава самолета 737 Max претърпях смъртоносни катастрофи само минути след тяхното излитане.

Според "Уолстрийт джърнъл" наложените забрани в отделните държави ще доведат до принудително заземяване на около 40% от цялата флотилия на Boeing 737 Max по света, като мнозинството самолети, спрени от летене, са от модела Max 8 разбил се в неделя след излитането му от Адис Абеба. "Уолстрийт джърнъл" също така съобщава, че компанията "Боинг" е доставила повече от 370 самолета от модела 737 Max 8 на 47 клиенти, включително на лизингови фирми, които предоставят самолетите на авиокомпании по целия свят.

Подобно на вчерашната търговия на Уолстрийт, индексът на сините чипове Дау Джоунс (DJIA) стартира и във вторник с известно понижение от 56 пункта (спад с 0,22%) с оглед на обеазценка на акциите на "Боинг" с 5,9%, тъй като самолетният гигант има голяма тежест в индекса, включващ тридесет от най-големите американски компании.

В същото време обаче акциите на технологичния гигант Apple продължават да поскъпват за втора поредна сесия на търговия, нараствайки с нови 2%, след като вчера Bank of America повиши препоръката си за акциите на производителя на iPhone от "неутрална" до "купувай". Това парира част от негативния ефект върху индекса DJIA от обезценяващите се акции на "Боинг", като вчерашното силно поскъпване на Apple допринесе дори за нарастване на индекса на сините чипове в края на търговията с 200 пункта (с 0,8%).

Широкият индекс S&P500 се повишава в началото на днешната търговия с 0,32%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,34%, след като вчера те приключиха със силни повишения между 1,5% и 2,00%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна