Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС налага мита на стоки от Острова при Брекзит без сделка

Маргаритис Схинас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че при Брекзит без сделка, ЕС ще наложи вносни мита на стоки от Великобритания като на трета страна. Отговорът му бе на въпрос на обявеното намерение от Обединеното кралство да освободи от мита 82 на сто от вноса от общността, както и 92 на сто от вноса от останалата част от света при подобен развой на събитията, а вносът между Ирландия и Северна Ирландия да остане безмитен.

„Ние внимателно ще проследим до каква степен британските предложения са съвместими със законите на Световната търговска организация и съответно с правилата на ЕС. Диференциацията при третирането на търговията „на остров в острова“ и прилагането на различни правила при търгуване между ЕС и Обединеното кралство предизвикват безпокойство“, каза говорителят на ЕК.

„Съюзът ясно заяви, че при Брекзит без сделка ще прилага нормалните тарифи за трети страни за всички стоки с Обединеното кралство“, допълни той.

На повечето въпроси, свързани с развитието по Брекзит, Схинас отново повтори фразата: „Гледайте първо Лондон, после Брюксел“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени