Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Чехов х 3“ в памет на Крикор Азарян

БНР Новини
Част от плаката на представлението
Снимка: ndk.bg

Спектакълът „Чехов х 3“ може да бъде видян в Театър Азарян в НДК единствено на 15 март – рождения ден на големия български режисьор, който си отиде през 2009 година. Така фондация „Проф. Крикор Азарян“ и театърът, който носи неговото име, ще отбележат 85 години от рождението му, които щеше да навърши на тази дата.

Заглавието на спектакъла е свързано с трилогията от Чехови пиеси, които режисьорът постави в последните години от живота си, въпреки напредването на болестта – „Чайка” в театър „Българска армия“, „Три сестри” в Младежкия театър „Николай Бинев” и „Вишнева градина” в Народния театър „Иван Вазов”. На сцената ще излязат Меглена Караламбова, Бойка Велкова, Георги Новаков, Александра Сърчаджиева, Койна Русева, Николай Урумов, Малин Кръстев, Станка Калчева, Владимир Люцканов, Валентин Ганев, Мария Каварджикова, Деян Донков и Марин Янев, за да изиграят откъси от представленията, които проф. Азарян създаде в края на творческия си път.

Автори на спектакъла са Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов.

Във фоайето на театъра ще бъде подредена изложба с плакати от постановки на режисьора през годините, а след представлението ще бъде връчена и наградата на името на Азарян за ярко постижение в театралното изкуство. Първият носител на тази награда, учредена миналата година от фондация „Проф. Крикор Азарян“, е актьорът Деян Донков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна