Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещ фотограф от Сливен увлича семейството си в полезна екоинициатива

2
Пламен (8 г.) в семейния гараж в Сливен, който е преустроен в склад за хартия.
Снимка: Стоян Радев

Семейство от Сливен семейство от почти две години събира разделно хартия и пластмаса. Двигател на идеята е малкият син – второкласникът Антон. Заедно с баща си той неуморно събира хартията по пътя до училище, а парите даряват за каузи в защита на животните.

Семейният гараж е преустроен в склад за хартията, която цялото семейство Тачеви събира. Малкият Пламен е началник и работник в склада и на улицата. Заедно с баба си или баща си стриктно подрежда събраната хартия и я подготвя за транспортиране до изкупвателните пунктове. Баща му Антон е шофьор и събирач на хартия. Баща и син са екип, който работи неуморно. Зад тях неотлъчно е Петя - майката на Антон. 

„Аз съм на 8 години от град Сливен, уча в училище „Васил Левски“, втори клас съм“ - представя се Пламен, който вече е медийна звезда.

Малко се гордее и много се надява да привлече повече хора към каузата си. Мечтае да стане фотограф или… кмет.

Казва, че ако стане фотограф, ще е фотограф постоянно, а ако стане кмет, това няма да е завинаги, защото мандатът му е ограничен и пак ще се върне към фотографията.

Екоинициативата се е разгърнала и вече е обхванала приятелския кръг на семейството, разказва майката на Пламен Петя. Освен приятелите в каузата са впрегнати и близките търговски обекти.

Христина Манева, собственик на зеленчуков магазин, разказва как е била вербувана от малкия Пламен да му събира отпадъчната хартия:

„За Пламенчо събирам от две години с най-голямо удоволствие. Очарована съм. Той е пример за всички."

Още мнения на героите на вдъхновяващата история чуйте в репортажа в звуковия файл.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна